Ο μεγάλος περίπατος της Αλκης Ζέη, μια γιορτή προς τιμήν της

Ο μεγάλος περίπατος της Αλκης Ζέη, μια γιορτή προς τιμήν της

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο βιβλίο της Αλκης Ζέη, που διαβάζεται με την ίδια ευχαρίστηση από παιδιά και ενηλίκους, έχει τίτλο «Ενα παιδί από το πουθενά» και είναι από τα πιο σύγχρονα, από τα πιο αληθινά βιβλία που βγήκαν από την πένα της. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και είναι ένα από τα λογοτεχνικά γεγονότα του φθινοπώρου. Για να τιμηθεί το γεγονός, διοργανώνεται εκδήλωση αφιερωμένη στην αγαπημένη συγγραφέα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος), την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, ώρα 7 μ.μ. Είναι μια συνδιοργάνωση του εκδοτικού οίκου Μεταίχμιο με το Megaron Plus και προσκεκλημένους μια σειρά εκλεκτών ομιλητών. Θα μιλήσουν η βυζαντινολόγος και ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, η καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Βίκυ Πάτσιου, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αντιόπη Φραντζή.

Αποσπάσματα από το νέο βιβλίο της Αλκης Ζέη θα διαβάσουν οι μαθητές Κωνσταντής Αλεξόπουλος, Χρύση Ζούλα και Βασιλική Ρεμούνδου. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (διανομή από τις 5.30 μ.μ., την ημέρα της εκδήλωσης). Για τη σχέση του συγγραφικού έργου της με την Ιστορία, η ίδια η Αλκη Ζέη λέει: «Από τα μικρά μου χρόνια ώς σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά, κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Αθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην Ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της.

Το συγγραφικό μου έργο, λοιπόν, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο Ιστορία… Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει». Στο νέο της βιβλίο, η Αλκη Ζέη γράφει με τη φωνή ενός παιδιού. Ηρωας είναι ο Ικαρος Λαμπρίδης, που μένει στο Παγκράτι, στην οδό Δικαιάρχου, με την οικογένειά του. «Η οικογένειά μου είναι η θεία μου, η Ελένη-Ιοκάστη Καποδίστρια, το Αγόρι κι εγώ. Είμαι δέκα χρονών. Την ιστορία της οικογένειάς μου τη μαθαίνω κάθε Πέμπτη, όταν έρχονται οι φίλες της Ελένης-Ιοκάστης να παίξουν μπιρίμπα. Κάθονται στο καθιστικό γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και παίζουν μιλώντας ασταμάτητα. Ακούω τη θεία μου να λέει στις φίλες της: “Από πού βρέθηκαν αυτά τα ξανθά μαλλιά; Κανείς στο σόι μας δεν είχε. Θαρρείς κι αυτό το παιδί ήρθε από το πουθενά”. Ωρες ώρες το πιστεύω κι εγώ πως ήρθα από το πουθενά». Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από τον ιστότοπο diavlos.grnet.gr του Εθνικού Δικτύου Υποδομών, Τεχνολογίας και Ερευνας Α.Ε. (ΕΔΥΤΕ) και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή