Το ημίχρονο του Super Bowl ανήκει στη Ριάνα
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τι κι αν απέρριψε την πρόταση να εμφανιστεί στο αθλητικό ημίχρονο το 2019 ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Κόλιν Κάπερνικ, η σταρ ετοιμάζεται για το 15λεπτο της «δόξας» στον τελικό του Φεβρουαρίου.
Πώς θα γίνουμε γαστρο-προορισμός
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είναι κάτι περισσότερο από ταξίδι σε μια άγνωστη χώρα. Είναι κάτι περισσότερο από ένα καλό γεύμα με πιάτα μιας κουζίνας που πάντα ήθελες να γνωρίσεις στον τόπο που γεννήθηκε και μετασχηματίστηκε στο πέρασμα του χρόνου. Είναι ολόκληρη φιλοσοφία, στάση ζωής, πολυδιάστατο βίωμα.

Η ατμόσφαιρα της Αθήνας στα στενά του Φιλοπάππου
ΠΟΛΗ

Τα ήσυχα δρομάκια της Αθήνας… ένας κόσμος παράλληλος, που ζει σχεδόν αυτόνομα σε μια γάζα γαλήνης. Στην οδό Αγράφων, κάτω από τον περιφερειακό του Φιλοπάππου, περπατούσα πάνω-κάτω, συλλογιζόμενος την ποιότητα ζωής που απρόσμενα μπορεί να σου δώσει η Αθήνα.

Ενριέτα Λίβιτ, ένα Νομπέλ που δεν δόθηκε ποτέ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενριέτα Λίβιτ, γεννημένη το 1868 στη Μασαχουσέτη. Θεολόγος ο πατέρας της, ποθούσε τα πέντε παιδιά του να μορφωθούν. Η Ενριέτα, η μεγαλύτερη, πέρασε από τον πρόγονο του περιώνυμου Κολεγίου Ράντκλιφ μελετώντας τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες.


90 χρόνια πριν στην «Κ»…25 – 9 – 1932
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ΑΘΙΚΤΟΙ»: Η αντίθεσις απόψεων, η οποία εξεδηλώθη μεταξύ Γκάντι και Βρεττανικής Κυβερνήσεως επί του ζητήματος των «αθίκτων», των ανθρώπων τους οποίους δεν επιτρέπεται να εγγίση κανείς, και η απόφασις του Μαχάτμα να κηρύξη απεργίαν πείνης μέχρι θανάτου, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας κατά της μη παροχής ψήφου εις τους παρίας, κατέστησαν εμφανείς τα δυσχερείας εις τας οποίας […]

Ρομέν Γαβράς: Πώς γύρισα τις σκηνές της «Αθήνας»
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η πρώτη μισή ώρα του «Athena», της νέας ταινίας του Ρομέν Γαβρά, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έπειτα από την πρεμιέρα της στη Βενετία, είναι απλώς καταιγιστική.


Η «Αντιγόνη» απελευθερώνει τα φυλακισμένα παιδιά του Αυλώνα
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Τα νεανικά πρόσωπα των ρόλων κρυμμένα πίσω από τις μάσκες τους. Τα κοστούμια τους κεντημένα με αρχαίους στίχους της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Το σκηνικό η φυλακή του Αυλώνα, το εικαστικό πλαίσιο λιτό, δωρικό. Η φωτογραφία αναδεικνύει την αυστηρότητα του χώρου, το βάρος του.

Σεπιντέ Φαρσί: Οι γυναίκες στο Ιράν δεν θα γυρίσουν πίσω σε αυτό που ήταν
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η κατάσταση στο Ιράν δεν θα επιστρέψει στην πρότερη μορφή της. Οι γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν με απίστευτους τρόπους και στο πλάι τους βρίσκονται άνδρες που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Εχει ξανασυμβεί, αλλά όχι σε τέτοια κλίμακα», τονίζει η Ιρανή σκηνοθέτις.


Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι: «Πρέπει να ξανασκεφτούμε την ουσία της μουσικής στον κινηματογράφο»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ιάπωνας συνθέτης Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι, ένας από εκείνους που ακόμη δημιουργούν κινηματογραφική μουσική με την έννοια της καθαρής τέχνης· κι όχι με εκείνη μιας απλής «επένδυσης», μίλησε στην «Κ» λίγα 24ωρα πριν από τη συναυλία που πρόκειται να δώσει την ερχόμενη Τετάρτη στο Ηρώδειο.