Ένας αιώνας «Βήμα». Ο Τύπος είναι ακόμη εδώ, ζωντανός και ακμαίος
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Οι δημοσιογράφοι βάζουν την υπογραφή τους στο πρώτο, νωπό ακόμα από το μελάνι, αντίτυπο της ιστορίας, έλεγε ο εκδότης της «Ουάσιγκτον Ποστ», Φιλ Γκρέιαμ. Περιδιαβάζοντας την έκθεση για τα 100 χρόνια του «Βήματος» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, δεν μπορεί να μην αισθανθεί κανείς συγκίνηση.

Μια δοξαριά Ελλάδα: αφιέρωμα στη λύρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Σήμερα Πέμπτη το Μέγαρο Μουσικής ανοίγει τις πόρτες του σε μια ξεχωριστή κατηγορία μουσικών από όλη την Ελλάδα. Είναι οι λυράρηδες που φτάνουν στην Αθήνα, από την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την Ικαρία ώς τη Θράκη, για μια μοναδική συναυλία, οργανοπαίκτες που διατήρησαν την παράδοση του Πόντου και της Καππαδοκίας. Η βραδιά, με ιθύνοντα νου […]

Σπαράγματα ιστορικής, προσωπικής μνήμης από τον χρωστήρα του Ανδρέα Κοντέλλη
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Για τον ζωγράφο Ανδρέα Κοντέλλη η Υδρα είναι ένας τόπος φορτισμένος συναισθηματικά. Τη γνώρισε και την αγάπησε μέσα από το βλέμμα του Παναγιώτη Τέτση, του δασκάλου του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.


Πανόραμα σύγχρονης ελληνικής τέχνης με έργα της συλλογής Α. Χατζηιωάννου στα Χανιά
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Για τον συλλέκτη Αντώνη Χατζηιωάννου, η επαφή με την τέχνη ήρθε εξ απαλών ονύχων. Ο πατέρας του Βασίλης άνοιξε σε νεαρή ηλικία ένα καφενείο στην οδό Κορνάρου αλλά είχε μεγάλο μεράκι με τον φιλοτελισμό. Εκεί σύχναζε ο περίφημος Πίτσος, που τότε έφτιαχνε γκαζιέρες.

Ο Μάριος Φραγκούλης ξεσήκωσε το Μέγαρο Μουσικής σε μια συναυλία με καλό σκοπό
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έπαψε να δοκιμάζεται ούτε μία ημέρα από την αρχή της πανδημίας. Η αυταπάρνηση ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι δεδομένη, όπως και ο τεράστιος αγώνας που συνεχίζουν να δίνουν οι άνθρωποι αυτοί, δίχως πάντα τον εξοπλισμό, τις υποδομές και τη μισθολογική αναγνώριση. Κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ πιάνει τόπο, και έτσι […]

Ένα λεύκωμα μας αποκαλύπτει την άγνωστη ομορφιά της δραμινής πανίδας και χλωρίδας
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Στις σελίδες αυτού του λευκώματος συναπαντιέται κανείς με τα πιο αξιοπερίεργα όντα: πτηνά, όπως αγριόκουρκοι, σταχτοκεφαλάδες και μελισσοφάγοι, αλλά και σαλαμάνδρες, πρασινόσαυρες, λιμνοβάτραχοι, φίδια, άλογα, αρκούδες, ακόμα και έντομα.


Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου ξεναγήθηκε στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Ο ήλιος κρυβόταν πίσω από τα σύννεφα χθες το πρωί στο Σούνιο. Oλα ήταν έτοιμα για την ξενάγηση του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου, που αναμενόταν να φτάσει στον Ναό του Ποσειδώνα από στιγμή σε στιγμή.

Στο Νυμφαίο και στη Νάουσα έκανε επίσημη επίσκεψη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Ακόμα και από την περίοδο κατά την οποία ως ανώτατη δικαστικός χειριζόταν σημαντικές υποθέσεις, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε βάλει τη σφραγίδα της για την προστασία της ελληνικής φύσης, ως σπουδαίο δημόσιο αγαθό αλλά και αιχμή αειφόρου ανάπτυξης.Η παλαιότερη ανθοκομική έκθεση άνοιξε πάλι τις πόρτες της στο Αλσος Κηφισιάς
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Το συνειδητοποιήσαμε στην καραντίνα: τα φυτά είναι σαν κατοικίδια, που θερμαίνουν την καρδιά μας και πλουτίζουν την καθημερινότητά μας. Μας ηρεμούν και μας ευφραίνουν. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια το πράσινο έχει μεταφερθεί εντός των σπιτιών μας.

Η Βουλή παρασημοφόρησε τον Καβάκο για την προσφορά του στον πολιτισμό
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Ο Λεωνίδας Καβάκος, με τη χαρισματικότητά του αλλά και τη βαθιά εθνική του συνείδηση της γλώσσας και της ιστορίας μας, έχει διαφημίσει την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου, χωρίς όμως να της χαρίζεται στην κριτική προς τα κακώς κείμενα.

Όταν η πασχαλινή «Ελπίδα» γεμίζει τις παιδικές καρδιές με κουράγιο και δύναμη
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Ο απόηχος από το αναστάσιμο μήνυμα του Πάσχα «ζυγίζει» διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Εκείνοι που το βιώνουν εντονότερα είναι όσοι περνούν μια περιπέτεια υγείας, είτε δική τους είτε κάποιου αγαπημένου τους προσώπου.


Ενας ολάνθιστος κήπος τέχνης, εμπνευσμένος από τον Μπορίς Βιάν και τον Ακριθάκη
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

«Η ιστορία είναι απολύτως αληθινή διότι τη σκάρωσα εξ ολοκλήρου στο μυαλό μου», λέει ο Μπορίς Βιάν για τον «Αφρό των Ημερών», το πόνημά του που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στη φαντασία. Οταν, μάλιστα, ένα νούφαρο φυτρώνει στον πνεύμονα της ηρωίδας, της Κλοέ, ο γιατρός συστήνει στην ασθενή να περιβάλλεται από άνθη.


Λόλα, να ένα bitcoin! Oικονομικό αλφαβητάρι για μαθητές από την Τράπεζα της Ελλάδος
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης διαπιστώσαμε και εμείς οι ίδιοι πόσο περιορισμένες ήταν οι βασικές μας οικονομικές γνώσεις. Διά της επαναλήψεως στα δελτία ειδήσεων συνειδητοποιήσαμε τι θα πει επιτόκιο δανεισμού, ασφάλιστρα κινδύνου, νομισματική πολιτική, ποιος ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών κ.ο.κ.

Εκθεση-φόρος τιμής στην ιστορική «Μέδουσα» και τη Μαρία Δημητριάδη στην Πειραιώς
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Υπάρχουν άνθρωποι που «φεύγουν» απίστευτα, αναπάντεχα. Αρνείσαι να χωνέψεις την αναχώρησή τους. Στο πίσω μέρος του μυαλού θεωρείς πως ζουν και βασιλεύουν, απλώς έχεις να τους δεις καιρό.


Οι γυναίκες του Γιώργου Ρόρρη ταξιδεύουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Το ατελιέ του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη είναι ένα παλιό σπίτι σε μια αθηναϊκή γειτονιά με πολλά συνεργεία. Μια και στα έργα του χρησιμοποιεί μοντέλα, δέχεται επισκέψεις από πολλές κοπέλες που ποζάρουν επαγγελματικά.

Μια εικαστική έκθεση με ελληνικό χρώμα στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Τα ισχυρά κράτη έχουν την ευχέρεια να ασκούν πολιτιστική διπλωματία μέσα από τα σπουδαία μουσεία τους, από εκθέσεις διεθνούς ενδιαφέροντος και από διπλωματικές αποστολές που γνωρίζουν τι σημαίνει «soft power».

Mουσική δυνατότερη από τις βόμβες
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Συγκίνηση και κατάνυξη ένιωσε το βράδυ της Πέμπτης το κοινό του Μεγάρου Μουσικής στη μοναδική συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου για τη μαρτυρική Μαριούπολη.