Η Ανδρος αναδεικνύει τα γαστρονομικά και φυσικά κάλλη της
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Νησί καραβοκυραίων και ναυτικών, η Ανδρος δεν είχε έως πρόσφατα αναπτύξει το τουριστικό της προφίλ. Διέθετε εσωστρεφές ταμπεραμέντο. Τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από αυτήν την κλίση των κατοίκων ήταν πολλά.


Στη Νίσυρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο της Επανένωσης
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο έγινε η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Νίσυρο για τον εορτασμό της 75ης επετείου της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, την περασμένη Κυριακή.


Αποχαιρετώντας μια έκθεση που έγραψε ιστορία
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

«Και τώρα; Τι θα απογίνουμε δίχως την έκθεση για τη Μικρασία;», έλεγαν στους επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη απόγονοι αυτής της ξεχωριστής γενιάς, που αν και ήρθε ξεριζωμένη και ξυπόλυτη από τις παλιές πατρίδες, «πλούτισε» την Ελλάδα.

Ο Αλέκος Φασιανός «επιστρέφει» στην Ιταλία έπειτα από 47 χρόνια
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Ο Αλέκος Φασιανός (1935-2022) ήταν o Ελληνας που άπλωσε τα ζωγραφικά του φτερά σε όλη την οικουμένη. Από νωρίς στην πορεία του έχαιρε αναγνώρισης πρώτα στη Γαλλία και γενικά στην Ευρώπη, αργότερα στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο.Ξανάρχισαν οι «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Ηταν μια απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα: η Τράπεζα της Ελλάδος να αποκτήσει εξωστρέφεια προβάλλοντας παράλληλα και το πολιτιστικό της προφίλ πέραν του –δεδομένου– οικονομικού έργου το οποίο υπαγορεύεται από την αποστολή της.

Έκθεση στη Βιβλιοθήκη του ΚΠΙΣΝ για τις εννέα παραλλαγές του επιτάφιου θρήνου
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Η ζωή κάνει περίεργες στροφές. Οταν ο καλλιτέχνης Γιάννης Κονταράτος ετοίμαζε μια ενότητα έργων με θέμα την απώλεια και τον επιτάφιο θρήνο για να παρουσιαστεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ, καθώς πλησιάζαμε προς το Πάσχα, δεν του περνούσε από το μυαλό ότι θα αφιερωνόταν στη μνήμη του γενικού της διευθυντή Φίλιππου Τσιμπόγλου. Νεότατος και ακμαίος, […]


Πολυδιάστατα έργα Γαΐτη και Σίμωσι στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Τα έργα των μεγάλων καλλιτεχνών δεν είναι ποτέ στατικά ή μονοδιάστατα. Oι πίνακες του Γαΐτη που παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο στο Ιδρυμα Θεοχαράκη αναγιγνώσκονται διαφορετικά από κάθε γενιά. Τα τόσο οικεία και αναγνωρίσιμα ανθρωπάκια του γεννήθηκαν για να δώσουν διέξοδο σ’ ένα δημιουργό που θα συμπλήρωνε φέτος τα 100 χρόνια.

«Διδάσκαλος του Γένους» ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Γιώργος Πρεβελάκης
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Στις 12 Φεβρουαρίου, λίγο πριν το πέρας της κυριακάτικης λειτουργίας στη Μητρόπολη του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι, ο καθηγητής Γιώργος Πρεβελάκης αναγορεύτηκε σε Αρχοντα-Διδάσκαλο του Γένους με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Έλληνας ο Κέβιν Φέδερστοουν
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Ανθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Ελλάδα, ο Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSΕ, κάτοχος της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος», έλαβε τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια.


Μια φιλανθρωπική βραδιά για την ενίσχυση της Save a Greek Stray
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Είναι μια οργάνωση που έχει ταχθεί με αφοσίωση στην προστασία των αδέσποτων ζώων μέσα από ένα πλέγμα ολιστικής προσέγγισης: από ειδικό καταφύγιο ώστε να υπάρχει περίθαλψη, στείρωση, στέγη και τροφή έως την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προσέλκυση εθελοντών.

Η ιαματική δύναμη του στίχου της Λίνας Νικολακοπούλου και του Παρασκευά Καρασούλου στο Καφεθέατρο
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

«Το τραγούδι είναι δύσκολο άθλημα. Πρέπει μέσα σε τρία λεπτά να προλάβει να στοχεύσει κατευθείαν στην καρδιά», έλεγε συγκινημένη η Λίνα Νικολακοπούλου μετά το τέλος της παράστασης «Ανάσα μου κι αέρα» το περασμένο Σάββατο.

Σε κλίμα βαθιάς συντριβής το ύστατο χαίρε στον Μωυσή Ελισάφ
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Τον τελευταίο καιρό, ο λιτοδίαιτος Μωυσής Ελισάφ έχανε συνεχώς βάρος. Ηταν γιατρός ο ίδιος, αλλά τόσο ταγμένος στο έργο του στον Δήμο Ιωαννίνων ώστε έβαζε πάντοτε τον εαυτό του σε τελευταία μοίρα. Δεν έδωσε σημασία.


Δέκα χρόνια Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, μια επετειακή έκθεση με έργα-σταθμούς
ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Ο ρόλος και η σημασία των ιδιωτικών χώρων τέχνης αναδεικνύονται από τη σταθερή παρουσία όσων επιμένουν και συνεχίζουν με σεβασμό και ευθύνη. Στη Νέα Ιωνία, η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου έχει ήδη τη δική της ιστορία με προσφορά που έχει εκτιμηθεί από τους φιλότεχνους.