Στις 11 Ιουλίου 1942, οι ναζιστικές αρχές της Θεσσαλονίκης κάλεσαν όλους τους άρρενες εβραϊκού θρησκεύματος μεταξύ 18-45 ετών στην πλατεία Ελευθερίας, με το πρόσχημα της απογραφής τους.
Στις 11 Ιουλίου 1942, οι ναζιστικές αρχές της Θεσσαλονίκης κάλεσαν όλους τους άρρενες εβραϊκού θρησκεύματος μεταξύ 18-45 ετών στην πλατεία Ελευθερίας, με το πρόσχημα της απογραφής τους.
Η λεωφόρος 3ης Σεπτεμβρίου είναι πάντα λίγο μελαγχολική τα βράδια όταν κλείνουν τα μαγαζιά της.
Νησί καραβοκυραίων και ναυτικών, η Ανδρος δεν είχε έως πρόσφατα αναπτύξει το τουριστικό της προφίλ. Διέθετε εσωστρεφές ταμπεραμέντο. Τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από αυτήν την κλίση των κατοίκων ήταν πολλά.
Στην πορεία του ο Βαγγέλης Χρόνης κατάφερε να ισορροπήσει εντός του και εκτός, πολλά αντιθετικά ζεύγη ιδιοτήτων ή δραστηριοτήτων.
Σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο έγινε η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Νίσυρο για τον εορτασμό της 75ης επετείου της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, την περασμένη Κυριακή.
Eίναι από τις γνωστότερες εταιρείες ωρολογοποιίας στον κόσμο. Ομως αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως η Rolex έχει καλλιεργήσει εδώ και δεκαετίες ιδιαίτερη σχέση με τον πολιτισμό.
Είναι μια ομπρέλα δέκα κοινωφελών σωματείων με πιστοποιημένο και αποδεδειγμένο κοινωνικό έργο προς όφελος των παιδιών.
Το βαρύτατο εθνικό πένθος που σκέπασε όλη την Ελλάδα άφησε και το αποτύπωμά του στην εορτασμό μιας εκ των σημαντικότερων ημερών για την Εκκλησία, της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
«Και τώρα; Τι θα απογίνουμε δίχως την έκθεση για τη Μικρασία;», έλεγαν στους επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη απόγονοι αυτής της ξεχωριστής γενιάς, που αν και ήρθε ξεριζωμένη και ξυπόλυτη από τις παλιές πατρίδες, «πλούτισε» την Ελλάδα.
Ο Αλέκος Φασιανός (1935-2022) ήταν o Ελληνας που άπλωσε τα ζωγραφικά του φτερά σε όλη την οικουμένη. Από νωρίς στην πορεία του έχαιρε αναγνώρισης πρώτα στη Γαλλία και γενικά στην Ευρώπη, αργότερα στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο.
Ηταν μια απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα: η Τράπεζα της Ελλάδος να αποκτήσει εξωστρέφεια προβάλλοντας παράλληλα και το πολιτιστικό της προφίλ πέραν του –δεδομένου– οικονομικού έργου το οποίο υπαγορεύεται από την αποστολή της.
Η ζωή κάνει περίεργες στροφές. Οταν ο καλλιτέχνης Γιάννης Κονταράτος ετοίμαζε μια ενότητα έργων με θέμα την απώλεια και τον επιτάφιο θρήνο για να παρουσιαστεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ, καθώς πλησιάζαμε προς το Πάσχα, δεν του περνούσε από το μυαλό ότι θα αφιερωνόταν στη μνήμη του γενικού της διευθυντή Φίλιππου Τσιμπόγλου. Νεότατος και ακμαίος, […]
Τα γεννητούρια ενός νέου μουσείου είναι σπουδαία υπόθεση. Ο επισκέπτης περνάει το κατώφλι και νιώθει ότι η ιστορία του παρουσιάζεται μέσα σε ολοκαίνουργιο «ένδυμα».
Τα έργα των μεγάλων καλλιτεχνών δεν είναι ποτέ στατικά ή μονοδιάστατα. Oι πίνακες του Γαΐτη που παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο στο Ιδρυμα Θεοχαράκη αναγιγνώσκονται διαφορετικά από κάθε γενιά. Τα τόσο οικεία και αναγνωρίσιμα ανθρωπάκια του γεννήθηκαν για να δώσουν διέξοδο σ’ ένα δημιουργό που θα συμπλήρωνε φέτος τα 100 χρόνια.
Στις 12 Φεβρουαρίου, λίγο πριν το πέρας της κυριακάτικης λειτουργίας στη Μητρόπολη του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι, ο καθηγητής Γιώργος Πρεβελάκης αναγορεύτηκε σε Αρχοντα-Διδάσκαλο του Γένους με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Ανθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Ελλάδα, ο Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSΕ, κάτοχος της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος», έλαβε τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια.
Είναι μια οργάνωση που έχει ταχθεί με αφοσίωση στην προστασία των αδέσποτων ζώων μέσα από ένα πλέγμα ολιστικής προσέγγισης: από ειδικό καταφύγιο ώστε να υπάρχει περίθαλψη, στείρωση, στέγη και τροφή έως την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προσέλκυση εθελοντών.
«Το τραγούδι είναι δύσκολο άθλημα. Πρέπει μέσα σε τρία λεπτά να προλάβει να στοχεύσει κατευθείαν στην καρδιά», έλεγε συγκινημένη η Λίνα Νικολακοπούλου μετά το τέλος της παράστασης «Ανάσα μου κι αέρα» το περασμένο Σάββατο.
Τον τελευταίο καιρό, ο λιτοδίαιτος Μωυσής Ελισάφ έχανε συνεχώς βάρος. Ηταν γιατρός ο ίδιος, αλλά τόσο ταγμένος στο έργο του στον Δήμο Ιωαννίνων ώστε έβαζε πάντοτε τον εαυτό του σε τελευταία μοίρα. Δεν έδωσε σημασία.
Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης καλωσόριζε τους επισκέπτες ένα τεράστιο σήμα που έγραφε «Geçmiş olsun» (περαστικά γρήγορα), για να δηλώσει πως όλη η χώρα τελεί σε πένθος.
Ο Στράτης Στρατήγης, ο οποίος ανέλαβε πολλές θέσεις ευθύνης και έδρασε πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, έφυγε χθες από τη ζωή.
Ο ρόλος και η σημασία των ιδιωτικών χώρων τέχνης αναδεικνύονται από τη σταθερή παρουσία όσων επιμένουν και συνεχίζουν με σεβασμό και ευθύνη. Στη Νέα Ιωνία, η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου έχει ήδη τη δική της ιστορία με προσφορά που έχει εκτιμηθεί από τους φιλότεχνους.