Σήμερα 14 Μαΐου, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας συμπληρώνει ένα χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας και το γιορτάζει με μοναδικές δράσεις.
Σήμερα 14 Μαΐου, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας συμπληρώνει ένα χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας και το γιορτάζει με μοναδικές δράσεις.
Οι δημοσιογράφοι βάζουν την υπογραφή τους στο πρώτο, νωπό ακόμα από το μελάνι, αντίτυπο της ιστορίας, έλεγε ο εκδότης της «Ουάσιγκτον Ποστ», Φιλ Γκρέιαμ. Περιδιαβάζοντας την έκθεση για τα 100 χρόνια του «Βήματος» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, δεν μπορεί να μην αισθανθεί κανείς συγκίνηση.
Σήμερα Πέμπτη το Μέγαρο Μουσικής ανοίγει τις πόρτες του σε μια ξεχωριστή κατηγορία μουσικών από όλη την Ελλάδα. Είναι οι λυράρηδες που φτάνουν στην Αθήνα, από την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την Ικαρία ώς τη Θράκη, για μια μοναδική συναυλία, οργανοπαίκτες που διατήρησαν την παράδοση του Πόντου και της Καππαδοκίας. Η βραδιά, με ιθύνοντα νου […]
Για τον ζωγράφο Ανδρέα Κοντέλλη η Υδρα είναι ένας τόπος φορτισμένος συναισθηματικά. Τη γνώρισε και την αγάπησε μέσα από το βλέμμα του Παναγιώτη Τέτση, του δασκάλου του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Για τον συλλέκτη Αντώνη Χατζηιωάννου, η επαφή με την τέχνη ήρθε εξ απαλών ονύχων. Ο πατέρας του Βασίλης άνοιξε σε νεαρή ηλικία ένα καφενείο στην οδό Κορνάρου αλλά είχε μεγάλο μεράκι με τον φιλοτελισμό. Εκεί σύχναζε ο περίφημος Πίτσος, που τότε έφτιαχνε γκαζιέρες.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έπαψε να δοκιμάζεται ούτε μία ημέρα από την αρχή της πανδημίας. Η αυταπάρνηση ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι δεδομένη, όπως και ο τεράστιος αγώνας που συνεχίζουν να δίνουν οι άνθρωποι αυτοί, δίχως πάντα τον εξοπλισμό, τις υποδομές και τη μισθολογική αναγνώριση. Κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ πιάνει τόπο, και έτσι […]
Στις σελίδες αυτού του λευκώματος συναπαντιέται κανείς με τα πιο αξιοπερίεργα όντα: πτηνά, όπως αγριόκουρκοι, σταχτοκεφαλάδες και μελισσοφάγοι, αλλά και σαλαμάνδρες, πρασινόσαυρες, λιμνοβάτραχοι, φίδια, άλογα, αρκούδες, ακόμα και έντομα.
Για τους Ελληνοαμερικανούς, η παρέλαση για την 25η Μαρτίου είναι ζήτημα ύψιστου συμβολισμού, όχι μόνον για λόγους εθνικής συγκίνησης, αλλά κυρίως ομοψυχίας.
Ο ήλιος κρυβόταν πίσω από τα σύννεφα χθες το πρωί στο Σούνιο. Oλα ήταν έτοιμα για την ξενάγηση του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου, που αναμενόταν να φτάσει στον Ναό του Ποσειδώνα από στιγμή σε στιγμή.
Ακόμα και από την περίοδο κατά την οποία ως ανώτατη δικαστικός χειριζόταν σημαντικές υποθέσεις, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε βάλει τη σφραγίδα της για την προστασία της ελληνικής φύσης, ως σπουδαίο δημόσιο αγαθό αλλά και αιχμή αειφόρου ανάπτυξης.
Το συνειδητοποιήσαμε στην καραντίνα: τα φυτά είναι σαν κατοικίδια, που θερμαίνουν την καρδιά μας και πλουτίζουν την καθημερινότητά μας. Μας ηρεμούν και μας ευφραίνουν. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια το πράσινο έχει μεταφερθεί εντός των σπιτιών μας.
Ο Λεωνίδας Καβάκος, με τη χαρισματικότητά του αλλά και τη βαθιά εθνική του συνείδηση της γλώσσας και της ιστορίας μας, έχει διαφημίσει την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου, χωρίς όμως να της χαρίζεται στην κριτική προς τα κακώς κείμενα.
Ο απόηχος από το αναστάσιμο μήνυμα του Πάσχα «ζυγίζει» διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Εκείνοι που το βιώνουν εντονότερα είναι όσοι περνούν μια περιπέτεια υγείας, είτε δική τους είτε κάποιου αγαπημένου τους προσώπου.
Τόπος απίστευτα γοητευτικός, η Πρίγκηπος, με πλουσιότατη ιστορία κατά τα αρχαία και τα βυζαντινά χρόνια, έγινε τον 19ο αιώνα θέρετρο για τους ευκατάστατους κατοίκους της Πόλης.
Οσο πιο απομονωμένος είναι ένας τόπος, τόσο περισσότερο περιφρουρεί τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα, την ανυπόκριτη κατάνυξη μπροστά στο Θείο Δράμα του Εσταυρωμένου.
«Η ιστορία είναι απολύτως αληθινή διότι τη σκάρωσα εξ ολοκλήρου στο μυαλό μου», λέει ο Μπορίς Βιάν για τον «Αφρό των Ημερών», το πόνημά του που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στη φαντασία. Οταν, μάλιστα, ένα νούφαρο φυτρώνει στον πνεύμονα της ηρωίδας, της Κλοέ, ο γιατρός συστήνει στην ασθενή να περιβάλλεται από άνθη.
«Τι μου λείπει από εκείνον; Μα, οι φωνές του! Και τι δεν θα έδινα για να τις ξανακούσω μέσα στο Μουσείο. Είχε αυτή την επιβλητική παρουσία που καταλάβαινες ότι έχει περάσει το κατώφλι.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης διαπιστώσαμε και εμείς οι ίδιοι πόσο περιορισμένες ήταν οι βασικές μας οικονομικές γνώσεις. Διά της επαναλήψεως στα δελτία ειδήσεων συνειδητοποιήσαμε τι θα πει επιτόκιο δανεισμού, ασφάλιστρα κινδύνου, νομισματική πολιτική, ποιος ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών κ.ο.κ.
Υπάρχουν άνθρωποι που «φεύγουν» απίστευτα, αναπάντεχα. Αρνείσαι να χωνέψεις την αναχώρησή τους. Στο πίσω μέρος του μυαλού θεωρείς πως ζουν και βασιλεύουν, απλώς έχεις να τους δεις καιρό.
Το ατελιέ του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη είναι ένα παλιό σπίτι σε μια αθηναϊκή γειτονιά με πολλά συνεργεία. Μια και στα έργα του χρησιμοποιεί μοντέλα, δέχεται επισκέψεις από πολλές κοπέλες που ποζάρουν επαγγελματικά.
Τα ισχυρά κράτη έχουν την ευχέρεια να ασκούν πολιτιστική διπλωματία μέσα από τα σπουδαία μουσεία τους, από εκθέσεις διεθνούς ενδιαφέροντος και από διπλωματικές αποστολές που γνωρίζουν τι σημαίνει «soft power».
Συγκίνηση και κατάνυξη ένιωσε το βράδυ της Πέμπτης το κοινό του Μεγάρου Μουσικής στη μοναδική συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου για τη μαρτυρική Μαριούπολη.