Η μελέτη της Εθνικής Τραπέζης αναδεικνύει την ανάγκη καθοδήγησης και «τεχνικής» στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς μόνο μια μικρή μειονότητα έχει σχηματοποιημένο επιχειρηματικό πλάνο.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «δώρον άδωρον» κινδυνεύει να μετατραπεί το Ταμείο Ανάκαμψης εάν δεν καλυφθεί το μεγάλο κενό ενημέρωσης που υπάρχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχετικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης των πόρων που αυτό περιλαμβάνει και εάν οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνική βοήθεια έτσι ώστε να καταρτίσουν επενδυτικά σχέδια.


Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από πέρυσι τον Μάιο.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χθες, ενώ καθοδικά κινούνταν και οι δείκτες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς εξαιτίας της δραστικής πτώσης των μετοχών των κινεζικών ομίλων. 

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με κέρδη 3,40% και ακολούθησαν η «Μυτιληναίος» με άνοδο 2,80%, ο ΟΤΕ στο +2,29% και ο ΟΠΑΠ στο +2,06%, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και Motor Oil.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά συνέχισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το αδύναμο ξεκίνημα και τις μικρές πιέσεις που ασκήθηκαν στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από επιλεγμένα blue chips και κυρίως από τον κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο.

Φωτ. UNSPLASH
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδότησης παγίων δαπανών για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από τον κορωνοϊό.


ΙΝΤΙΜΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές της πανδημίας, ενώ επεκτείνεται και τον Αύγουστο η έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.Η Bank of America σημειώνει πως ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θετική για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η Bank of America, αν και επισημαίνει πως για να υπάρξει αξία για τους επενδυτές, δεν αρκεί μόνο η μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους, αλλά και η δημιουργία ανάπτυξης.

Η δραστηριοποίηση της πλατφόρμας στην ελληνική αγορά ξεκίνησε από την περιοχή του Χαλανδρίου, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες η υπηρεσία θα επεκταθεί και στο κέντρο της Αθήνας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μία ακόμη εταιρεία στην ηλεκτρονική παραγγελιοληψία και διανομή έτοιμων γευμάτων δραστηριοποιείται πλέον στην ελληνική αγορά, κάτι που αποδεικνύει ότι, παρά τη μεγάλη διείσδυση που ήδη έχουν οι υφιστάμενες πλατφόρμες, κυρίως η efood και η Wolt, υπάρχει ακόμη χώρος και για άλλους παίκτες.


Της απόφασης του διεθνούς οίκου είχε προηγηθεί προσφάτως η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη θεωρεί η κυβέρνηση της Κύπρου την κατά μία βαθμίδα βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας με σταθερές προοπτικές από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Εντονος προβληματισμός επικρατεί σε πολλές επιχειρήσεις για το πώς θα αντιμετωπισθούν όσοι εργαζόμενοι αρνούνται να εμβολιασθούν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αιτήματα για να υποβληθούν στο καθεστώς των υποχρεωτικών εμβολιασμών, τουλάχιστον για τους εργαζομένους που χειρίζονται κρίσιμες υποδομές, έχουν υποβάλει στην κυβέρνηση οι εταιρείες του κλάδου ενέργειας.


Η Moody’s προβλέπει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου κατά 0,5% ετησίως από το 2021 έως το 2027, ποσοστό που πιθανότατα να φθάσει το 0,7% εάν οι κυβερνήσεις καταφέρουν να τα απορροφήσουν πλήρως. (Φωτ. REUTERS)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μπορούν τώρα να εξασφαλίσουν καλύτερες προοπτικές από την εισαγωγή του ευρώ, αφότου ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια από την πανδημία του κορωνοϊού.

Εκφράζονται φόβοι ότι η χώρα θα είναι εκτεθειμένη σε χρηματοπιστωτικούς κινδύνους για δεκαετίες.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτεθειμένη σε χρηματοπιστωτικούς κινδύνους για δεκαετίες θα βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση, εξαιτίας των δαπανών τις οποίες επωμίστηκε για την πανδημία και ανέρχονται σε 372 δισ. στερλίνες.


Η ΕΚΤ αποφάσισε να χαλαρώσει τα αυστηρά μέτρα μετά τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την οικονομική ανάκαμψη και οδηγούν σε μειωμένη αβεβαιότητα.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίρεται η απαγόρευση καταβολής μερίσματος από τις τράπεζες από το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις διοικήσεις των τραπεζών σε συνεργασία με τους επόπτες, οι οποίοι θα συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα των stress tests (τεστ αντοχής) των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.