Το πρόβλημα των εκατομμυρίων γονιδιωμάτων
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πριν από μερικές μέρες γιορτάσαμε τα 70 χρόνια από τη σημαντική δημοσίευση στο περιοδικό Nature της δομής του DNA από τους Jim Watson και Francis Crick που άλλαξε την κατανόηση της ζωής και της ιατρικής.

Το ηλιοβασίλεμα κάνει καλό – Το λέει και η επιστήμη
LIFE

Κολλημένοι στην κίνηση, αγανακτισμένοι από τη δουλειά, προβληματισμένοι για τα προσωπικά, νυσταγμένοι από τους ρυθμούς της ημέρας, ή ακόμη και χαλαρώνοντας κάπου, η θέα ενός ηλιοβασιλέματος πάντα καταφέρνει να παγώνει λίγο τον χρόνο, προσφέροντας λίγη γαλήνη μέσα στο χάος της καθημερινότητας. 


Γιατί οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ;
LIFE

Πενθήμερη εργασία, από Δευτέρα έως Πέμπτη σπορ, Παρασκευές και Σάββατα έξοδος με φίλους, Τετάρτες ίσως καμιά ταινία, Κυριακές οικογένεια και λίγο σεξ από καιρού εις καιρόν. 


Μπελτεγκέζ: Γιατί το άστρο «υπεργίγαντας» συμπεριφέρεται τόσο… αλλόκοτα
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η… αλλόκοτη συμπεριφορά ενός από τα φωτεινότερα άστρα στον ουρανό – που σύμφωνα με τους επιστήμονες μετατρέπεται από λαμπερό σε αχνό δύο φορές πιο γρήγορα απ’ό,τι συνήθως – προσφέρει στην επιστήμη μια άνευ προηγουμένου εικόνα για το πώς πεθαίνουν τα αστέρια.Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου: Επιστημονική γέφυρα της Ευρώπης με την Κύπρο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένα σημαντικό έργο για την επιστήμη και τον άνθρωπο εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 22 Μαΐου στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου, το κτήριο «Nicola David – Pinedo Building», του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου, που έγινε πραγματικότητα χάρη στη δωρεά των Γιώργου και Καίτης Δαυίδ εις μνήμη της κόρης τους Νίκολα, που έφυγε από τη ζωή το 2016, χτυπημένη από τον καρκίνο.


Επιστήμονες έλυσαν το «μυστήριο» των μικροσκοπικών λαγουμιών στη Βερίγγειο Θάλασσα
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής τους στα ψυχρά νερά της Βεριγγείου θάλασσας, μεταξύ Ρωσίας και Αλάσκας, το περασμένο καλοκαίρι, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια σειρά από τρύπες στον βυθό, χωρίς ωστόσο να ξέρουν ή να κατανοούν ποιος ή τι τις είχε δημιουργήσει.

Ερευνα: Μύθος πως οι γυναίκες χάνουν το ενδιαφέρον τους για σεξ όσο μεγαλώνουν
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Άλλον ένα μύθο, αυτό πως οι γυναίκες χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ καθώς μπαίνουν στη μέση ηλικία, καταρρίπτει η επιστήμη και συγκεκριμένα έρευνα που παρακολούθησε πάνω από 3.200 γυναίκες σε διάστημα 15 χρόνων. 


Οι επιστήμονες μπορούν πλέον να συλλέγουν ανθρώπινο DNA από δείγματα εδάφους ή νερού
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ανθρώπινο DNA που βρίσκεται στο περιβάλλον θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανεύρεση αγνοουμένων, την εξιχνίαση εγκλημάτων και τον εντοπισμό τοποθεσιών αρχαιολογικής σημασίας, μεταξύ άλλων.

Πότε έδωσε η ανθρωπότητα το πρώτο της φιλί; Μία χιλιετία νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η πιο πρώιμη καταγραφή φιλιού στην ανθρωπότητα χρονολογείται πριν από 4,500 χρόνια στην αρχαία Μέση Ανατολή, μία χιλιετία νωρίτερα, δηλαδή, απ’ ό,τι θεωρούσε έως σήμερα η επιστήμη. 


Πώς έμοιαζαν τα πρώτα ζώα;
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάνοντας ανάλυση χρωμοσωμάτων μια ομάδα ερευνητών απαντά στο ερώτημα του πώς έμοιαζαν τα πρώτα ζώα, από τα οποία δημιουργήθηκε έπειτα η ποικιλομορφία των ζώων στον κόσμο σήμερα. Αυτά τα πρώτα ζώα ήταν κτενοφόρα και όχι σφουγγάρια, λένε.