Οι τέσσερις εικόνες αποτυπώνουν την ανάπτυξη του φαινομένου από την αρχή του, στις 28 Φεβρουαρίου, με στιγμιότυπα στις 6,10 και 14 Μαρτίου (πρόγνωση), που αποσβένει. Με το σκούρο μπλε αποδίδεται η χαμηλότερη στάθμη της θάλασσας και με το κόκκινο η υψηλότερη.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το φαινόμενο έγινε αισθητό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τη Μεσόγειο. Στη χώρα μας, εντυπωσιακές εικόνες με τη στάθμη της θάλασσας να έχει υποχωρήσει αισθητά αποκαλύπτοντας τμήματα του βυθού καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές, από τις αλυκές της Ελούντας ως τις θρακικές ακτές, από την παραλία της Καλαμάτας και το Ποντικονήσι της Κέρκυρας ως το Καβούρι και από την Αρτέμιδα Αττικής ως τον Θερμαϊκό.
Φωτ.: Orphaned Wildlife Center
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ποιος είπε ότι μόνο οι πολικές αρκούδες είναι άνετες στο χιόνι; Η γκρίζλι αρκούδα Ράντι δε χορταίνει το παιχνίδι στα χιόνια, δείχνοντας απολύτως άνετη στο… κρύο της αρκούδας.

Απεικόνιση των περιοχών όπου εντοπίστηκαν οι άγνωστες έως τώρα μορφές ζωής στην Ανταρκτική (φωτ.: Frontiers in Marine Science).
ΦΥΣΗ

Βαθιά κάτω από τις παγονησίδες της Ανταρκτικής υπάρχει περισσότερη ζωή από ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν τυχαία την ύπαρξη περίεργων και άγνωστων έως τώρα στατικών ζώων, παρόμοιων με τους σπόγγους, να βρίσκονται προσκολλημένα στα βράχια του βυθού.


Aεροφωτογραφία του παγετώνα Χούμπολτ, ενός από τους σημαντικότερους της Γροιλανδίας, και του εδάφους που αποκαλύφθηκε από την τήξη τμήματός του. Δόθηκε στη δημοσιότητα από τη NASA τον Σεπτέμβριο του 2019. (Φωτ. EPA / JOHN SONNTAG / OPERATION ICEBRIDGE / NASA)
ΚΟΣΜΟΣ

Από τη λεπτή παγοκάλυψη του Αρκτικού ωκεανού έως τον παχύ μανδύα των παγετώνων, οι απώλειες αυξήθηκαν από περίπου 760 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως τη δεκαετία του 1990 σε περισσότερο από 1,2 τρισ. τόνους ετησίως κατά τη δεκαετία του 2010, δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.


Φωτ. Shutterstock
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Τουρκία είναι κάτι σαν χωματερή της Ευρώπης για πλαστικά σκουπίδια. Μόνο η Γερμανία εξάγει δεκάδες χιλιάδες τόνους κάθε χρόνο. Πολλά από αυτά καταλήγουν στη θάλασσα. Περιβαλλοντολόγοι ζητούν απαγόρευση των εξαγωγών.


Φωτ. Shutterstock
ΟΗΕ

Ο κόσμος οδεύει προς μια «καταστροφική» υπερθέρμανση του πλανήτη τον 21ο αιώνα, μετά από θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2020, παρόμοιου επιπέδου με το 2016, προειδοποίησε ο ΟΗΕ καλώντας να «υπάρξει ειρήνη με τη φύση».