Σχετικά με Εμάς

Kathimerini.gr

Διευθυντής: Αλέξης Παπαχελάς

Διευθυντής Σύνταξης: Λευτέρης Μπιντέλας

Αρχισυντάκτρια: Θεοδώρα Βασιλοπούλου


Chief Technology Officer: Σταύρος Δαφνομήλης


Ίδρυση

Το kathimerini.gr είναι η ψηφιακή έκδοση της Καθημερινής, ημερήσιας πολιτικής και οικονομικής εφημερίδας που εκδίδεται στην Αθήνα. Ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Α. Βλάχο και το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε στις 15 Σεπτεμβρίου 1919. Στα 100 σχεδόν χρόνια λειτουργίας της, η Καθημερινή διατηρεί φήμη έγκυρης εφημερίδας εγνωσμένου κύρους και ενσωματώνει διαφορετικές πολιτικές τάσεις και απόψεις. Το kathimerini.gr ιδρύθηκε το 1996.


Δήλωση αποστολής

Στόχος της Καθημερινής είναι να παρέχει λεπτομερή και ευρεία ενημέρωση στους αναγνώστες της. Κάθε μέρα τόσο στην έντυπη έκδοση όσο και στο διαδίκτυο, η εφημερίδα παρέχει ένα προσεκτικά επιλεγμένο μείγμα πληροφοριών, άρθρων, αναλύσεων, και απόψεων.

 

Η Καθημερινή παρέχει πολύπλευρη ενημέρωση, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται στα ξεχωριστά τμήματα που συμπεριλαμβάνει στην έκδοση της: (Πολιτική, Επικαιρότητα, Διεθνή, , Πολιτιστικά, Οικονομικά, Αθλητικά). Με το συστηματικό διαχωρισμό των ειδήσεων σε αυτές τις ενότητες, η Καθημερινή επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι αναγνώστες ενημερώνονται σφαιρικά αλλά και με λεπτομέρεια.

 

Για την Καθημερινή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαχωρίζει όχι μόνο τις ενότητες της ενημέρωσης αλλά και το είδος των κειμένων που δημοσιεύει. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφημερίδα πάντοτε προσθέτει τίτλους – ή ετικέτες στην ψηφιακή της έκδοση – για να ξεκαθαρίζει αν ένα κείμενο πρόκειται για ενημερωτικό άρθρο, ανάλυση, ή άποψη. Στόχος είναι να υπάρχει πλήρης διαύγεια έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να ξεχωρίζει την αντικειμενική πληροφόρηση από την υποκειμενική.


Πολιτική Ηθικής

Η Καθημερινή καθοδηγεί τους δημοσιογράφους της να εργάζονται με βάση τις παρακάτω βασικές αρχές:

 

  • Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής πρέπει να είναι ειλικρινής, δίκαιος και αφοσιωμένος στην συλλογή, αναφορά και ερμηνεία των πληροφοριών.
  • Πάνω από όλα, η Καθημερινή είναι υπόλογη στους αναγνώστες της. Ενθαρρύνουμε τους αναγνώστες να επικοινωνούν με την εφημερίδα και να συντάσσουν επιστολές στον διευθυντή.
  • Η Καθημερινή είναι πλήρως αφοσιωμένη στην διατήρηση της συντακτικής της ανεξαρτησίας.
  • Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής ψάχνει συνεχώς δεδομένα, έρευνες και αντικειμενικά στοιχεία έτσι ώστε να εμπλουτίζει το δημοσιογραφικό του έργο.
  • Όπου εκφράζει την υποκειμενική του γνώμη ή ερμηνεία, ο δημοσιογράφος της Καθημερινής οφείλει να είναι διαυγής και ξεκάθαρος πως πρόκειται για προσωπική του άποψη και όχι αντικειμενική πληροφόρηση.

Πολιτική Διαφορετικότητας

Στα πλαίσια των αρχών της αμεροληψίας και της ποικιλίας των αναλύσεων και απόψεων, η Καθημερινή δηλώνει πλήρως δεσμευμένη στην καλλιέργεια ενός εργατικού δυναμικού βασισμένου στην διαφορετικότητα. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας αντικατοπτρίζουν το ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας, δίχως διακρίσεις λόγω φύλου, κοινωνικής τάξης, γενιάς, σεξουαλικού προσανατολισμού ή πολιτικής άποψης, και η διοίκηση εργάζεται σκληρά ώστε να διασφαλίσει την ποικιλομορφία στο προσωπικό της και το περιεχόμενο που δημοσιεύει. Αντικατοπτρίζοντας αυτές της διαφορές, η εφημερίδα στοχεύει στην καλύτερη κάλυψη και την οικοδόμηση μιας πιο ενημερωμένης και ευρείας δημοσιογραφικής κοινότητας.


Πολιτική Διόρθωσης

Η Καθημερινή δεσμεύεται να διορθώνει άμεσα οποιαδήποτε λάθος πληροφορία στα ενημερωτικά της κείμενα, ανεξαρτήτως του μέγεθος του σφάλματος. Σε περίπτωση που το προσωπικό μας αντιληφθεί κάποιο μικρό σφάλμα, η διαδικτυακή εκδοχή του κειμένου αλλάζει εντός ολίγων λεπτών και η αλλαγή σημειώνεται ξεκάθαρα. Σε περίπτωση σφάλματος εξαιρετικά μεγάλου βαθμού, η εφημερίδα ενδέχεται να δημοσιεύσει σχετικές επιστολές αναγνωστών.
Αν κάποιος αναγνώστης ενδιαφέρεται να αναφέρει κάποια λάθος πληροφορία, μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με την γραμματεία της εφημερίδας.


Εταιρική Δομή

Η εφημερίδα ανήκει στην «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε.» EKΔOΣH ENTYΠΩN – MEΣA MAZIKHΣ EΠIKOINΩNIAΣ. Σκοπός της εταιρείας είναι η συμμετοχή (ως μητρική εταιρεία) σε εταιρίες που ασχολούνται με την έκδοση ημερήσιων εφημερίδων , περιοδικών, ειδικών εφημερίδων και κάθε είδους έντυπο γενικού ή ειδικού περιεχομένου καθώς και με την εκμετάλλευση τυπογραφείων, πιεστηρίων κ.λ.π. Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία και το διοικητικό της συμβούλιο βρίσκονται εδώ.


Πολιτική Επαλήθευσης

Η Καθημερινή δεσμεύεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη δημοσίευση επαληθευμένων πληροφοριών και γεγονότων. Λαμβάνουμε πολλά βήματα για να εξασφαλίσουμε την ακρίβεια και διερευνούμε κάθε γεγονός με λεπτομερείς ερωτήσεις και σκεπτικισμό. Η κάθε δημοσίευση περνάει από λεπτομερή έλεγχο, όχι μόνο από τον υπεύθυνο δημοσιογράφο, αλλά και από την συντακτική ομάδα της εφημερίδας.

 

Όπου είναι δυνατόν, επαληθεύουμε τα την πληροφορία με γνώμη εμπειρογνωμόνων και καταστούμε σαφές ποιος παρέχει τις πληροφορίες. Καθοδηγούμε την δημοσιογραφική και συντακτική μας ομάδα να θέτουν τα ακόλουθα ερωτήματα για τον έλεγχο των πληροφοριών και την αναζήτηση της αλήθειας:

 

  • Από που πηγάζει η πληροφόρηση;
  • Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ακρίβεια της πληροφορίας;
  • Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία;
  • Ποια είναι η πηγή και πώς γνωρίζει η πηγή τις πληροφορίες;
  • Υπάρχουν υποστηρικτικά έγγραφα ή πηγές;

Πολιτική Προστασίας Πηγών

Στα πλαίσια της οικοδόμησης μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους αναγνώστες της, η Καθημερινή προσπαθεί να δημοσιεύει σχεδόν πάντα τις πηγές των πληροφοριών που λαμβάνει. Ωστόσο, η εφημερίδα αναγνωρίζει πως υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις όπου οφείλει να προστατεύσει την πηγή, είτε για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη και καλύτερη ενημέρωση είτε για να προστατεύσει με γνώμονα την δημοσιογραφικη δεοντολογια την ασφάλεια της πηγής. Η Καθημερινή είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε περιπτώσεις που η πηγή ενδέχεται να αντιμετωπίσει νομικό κίνδυνο ή κίνδυνο ασφαλείας λόγω των πληροφοριών που παρείχε.

 

Παράλληλα, η συντακτική και δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας φροντίζει, να διασταυρώσει τις πληροφορίες που λαμβάνει, με πυξίδα πάντα την σχέση αξιοπιστίας με τους αναγνώστες.


Πολιτική Υπογραφών

Η Καθημερινή δεν προσθέτει τις υπογραφές των αρθρογράφων και συντακτών της σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει πρωτογενές υλικό η έρευνα, και τα κείμενα είτε προέρχονται από ένα συγκεκριμένο πρακτορείο ειδήσεων ή σύνθεση διαφόρων πρακτορείων, ή μεταφράσεις ξένων μέσων με τα οποία συνεργαζόμαστε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εφημερίδα προσθέτει πάντα την αρχική πηγή του άρθρου.