thigontas-dyskola-themata
ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Μπορούν τα παιδικά βιβλία να μιλήσουν για την έμφυλη βία ή την ενδοοικογενειακή κακοποίηση;


to-nomadland-sta-ellinika0
ΒΙΒΛΙΟ

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Κυψέλη και σε μετάφραση του Γιώργου Παπαδημητρίου το βιβλίο «Nomadland: Surviving America in the 21st Century» της δημοσιογράφου Τζέσικα Μπρούντερ.


Ο Δημήτρης Αρμάος υπήρξε ένας θρύλος της εκδοτικής και βιβλιοφιλικής κοινότητας της Αθήνας.
ΒΙΒΛΙΟ

Υπάρχουν αναρίθμητες περιπτώσεις δημιουργών στην ιστορία της τέχνης που έφυγαν από τη ζωή αφήνοντας ανέκδοτο (ή και αταξινόμητο) το μείζον μέρος του έργου τους.


Η Αντζελα ντελ Μόρο, μία από τις cortigiane oneste (έντιμες πόρνες) της αναγεννησιακής Ιταλίας. Από τις καλλιεργημένες γυναίκες της εποχής της. Εδώ, όπως την απαθανάτισε ο Τιτσιάνο το 1534, ως «Αφροδίτη του Ουρμπίνο».
ΒΙΒΛΙΟ

Στην εικονογραφημένη «Ιστορία του αγοραίου έρωτα» (εκδ. Thames & Hudson, προσεχώς στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καπόν), η Κέιτ Λίστερ μας πληροφορεί πως τα πρώτα χρόνια της Αναγέννησης, σε πόλεις σαν τη Βενετία, απαγόρευαν διά νόμου σε άνδρες τη διαχείριση των μπορντέλων.

Αγαλμα του Φραντς Κάφκα από τον Ντέιβιντ Τσέρνι στο κέντρο της Πράγας. (Φωτ. SHUTTERSTOCK)
ΒΙΒΛΙΟ

«O,τι είναι να καεί είναι σαν να έχει ήδη καεί» – Το νέο, σε πολλά επίπεδα συναρπαστικό, μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις.Την Πρωτοχρονιά του 1925, στο Συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, ο Χαμπλ έδωσε τις λεπτομέρειες των παρατηρήσεών του: ο νεφελοειδής της Ανδρομέδας ήταν στην πραγματικότητα μια τεράστια πολιτεία δισεκατομμυρίων άστρων έξω και πέρα από τον δικό μας Γαλαξία. (Φωτ. SHUTTERSTOCK)
ΒΙΒΛΙΟ

Η αντίληψη που έχουμε σήμερα για το μέγεθος του Σύμπαντος και τον αριθμό των γαλαξιών που περιλαμβάνει είναι στην πραγματικότητα κάτι που ανακαλύψαμε σχετικά πρόσφατα, πριν από μόλις 100 χρόνια.


Τμήμα της έξω Μάνης, χαλκογραφία των αρχών του δεκάτου ενάτου αιώνα. (Φωτ. BORY DE SAINT VINCENT «EXPEDITION SCIENTIFIQUE DE MOREE» ATLAS PARIS 1835. )
ΒΙΒΛΙΟ

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας, ζωγράφος και χαράκτης Αντουάν Λωράν Καστελλάν (1772-1838) φτάνει στην Ελλάδα το 1797, συμμετέχοντας σε μια γαλλική αποστολή εκτέλεσης οθωμανικών λιμενικών έργων, η οποία επέστρεφε από την Κωνσταντινούπολη.

500-lexeis-me-ton-charilao-nikola-di0
ΒΙΒΛΙΟ

O Χαρίλαος Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1986. Είναι δικηγόρος και λέκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εσεξ στη Μ. Βρετανία.

ta-thiramata-ton-rialiti0
ΒΙΒΛΙΟ

Η Αγρα δεν είναι πραγματική πόλη. Οποιος φθάνει εκεί, δεν μπορεί πια να φύγει. Η Αγρα είναι το εποικοδόμημα ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Εκεί οδηγούνται οι παίκτες ενός τηλεπαιχνιδιού επιβίωσης, που αποτελεί την πιο τρανή ατραξιόν του κράτους.Ο ποιητής φωτογραφίζεται στον λόφο του Φιλοπάππου, το 1965.
Η ΠΑΤΡΙΔΑ , Η ΓΛΩΣΣΑ, Η ΤΕΧΝΗ

Μια ανθολόγηση κειμένων του Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση.