ΜΟΥΣΙΚΗ Κριτική

Ο Μανώλης Καλομοίρης εμπνέεται από τον Κωστή Παλαμά

1144848 ΝΙΚΟΣ Α. ΔΟΝΤΑΣ

Στον συνθέτη και λεξικογράφο Τάκη Καλογερόπουλο αφιέρωσε ο Βύρων Φιδετζής τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου στο θέατρο Ολύμπια. Διηύθυνε έργα του Μανώλη Καλομοίρη εμπνευσμένα από κείμενα του Κωστή Παλαμά. Απήγγειλε ο ηθοποιός Μιχάλης Καλαμπόκης.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Ο πρωτοποριακός κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

asako ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, έχει γενέθλια: κλείνει τα δέκα χρόνια και το γιορτάζει με το βλέμμα στο μέλλον, εκκινώντας όμως από δημιουργούς που καθιέρωσαν, στο παρελθόν, τη δική τους πρωτοπορία.

ΒΙΒΛΙΟ Κριτική

Σόλο μες στη νύχτα

gkkt_10_1711_page_1_image_0002 ΛΙΝΑ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

Υστερα από έντεκα χρόνια στην Ελλάδα, ένας νεαρός Αλβανός βλέπει την τύχη να του χαμογελάει. Μια καλοκαιρινή μέρα, καθώς περιφέρεται στην Αθήνα παίζοντας κλαρίνο, τον πλησιάζει ένας συμπατριώτης του και του εξασφαλίζει δουλειά σε νυχτερινό κέντρο, με την προϋπόθεση ότι από Αγκίμ θα γίνει Γιάννης από τα Γιάννενα.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

panorama ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ξεκινά από σήμερα στις αίθουσες του «Τριανόν» και του «Ανδόρα» το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (θα διαρκέσει έως τις 4/12), ο μακροβιότερος θεσμός για το σινεμά της Αθήνας. Η ταινία έναρξης θα είναι το όμορφο «It must be heaven» του Ελία Σουλεϊμάν, ενώ η συνέχεια περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, πολλά αξιόλογα φιλμ της πρόσφατης ευρωπαϊκής παραγωγής, αλλά και αρκετές παράλληλες δράσεις.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Καινούργιοι ελληνικοί δίσκοι: τους περιμέναμε πολύ

plf1611 ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

Παραδοσιακά το φθινόπωρο είναι εποχή νέων κυκλοφοριών στη μουσική, ενώ (ευτυχώς) ακόμα και στην εποχή του streaming υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που δίνουν σημασία στην αξία του ολοκληρωμένου άλμπουμ. Ξεχωρίζοντας λοιπόν τρεις δίσκους της πρόσφατης παραγωγής, μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββάτου

gkat_15_1611_page_1_image_0015 ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Μια σειρά πορτρέτων, φιλοτεχνημένων την τελευταία διετία από τον Αποστόλη Ιτσκούδη, έρχονται από την Αλεξανδρούπολη στην Αθήνα, για την έκθεση «Οι εντιμότατοι φίλοι μου». Εγκαίνια 16/11, στις 8 μ.μ. Κέντρο Τεχνών «Μετς».

Περισσότερα