Μπροστά στα αδιέξοδα του Brexit

Μπροστά στα αδιέξοδα του Brexit

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και των άλλων 27 χωρών-μελών, καθώς και οι πρόεδροι των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συζητούν από χθες τις «πολιτικές» πτυχές του Brexit. Οι συνομιλητές της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ξεκαθάρισαν εκ των προτέρων ότι δεν δέχονται αλλαγή στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. «Είμαστε, όμως, διατεθειμένοι να συζητήσουμε πώς θα διευκολύνουμε την επικύρωση της συμφωνίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επειδή ο χρόνος τελειώνει, θα συζητήσουμε επίσης τον βαθμό ετοιμότητάς μας για το σενάριο της μη συμφωνίας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Μένει να δούμε ποια «διευκόλυνση» θα λύσει τον γόρδιο δεσμό.

Η κ. Μέι αντιμετωπίζει την «αδιαλλαξία» των εταίρων (για να θυμηθούμε την ελληνική περιπέτεια και τα κλισέ της), οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν μόνον ως προς το πώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα μπορέσει να «πουλήσει» τη συμφωνία στους βουλευτές του κόμματός της. Αυτή την εβδομάδα, η κ. Μέι ανέβαλε ψήφο στη Βουλή επειδή πολλά μέλη των Συντηρητικών θα απέρριπταν τη συμφωνία, αλλά η ίδια κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της, ύστερα από πρόταση μομφής μελών του κόμματός της. Με άλλα λόγια, η κ. Μέι μπορεί να παραμείνει ακλόνητη στη αρχηγία των Συντηρητικών για 12 μήνες, αλλά ίσως να είναι «παράλυτη». Το ερώτημα είναι εάν οι Βρετανοί βουλευτές θα δεχθούν αυτή τη συμφωνία έως τις 29 Μαρτίου 2019 ή εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ξαφνικά θα βρεθεί μετέωρο σε σχέση με την Ε.Ε.

Η υπόθεση Brexit ήταν παράλογη από την αρχή. Οι «ευρωσκεπτικιστές» θέλουν να απολαμβάνουν τα καλά της ενιαίας αγοράς αλλά απορρίπτουν τις πολιτικές πτυχές του εγχειρήματος – χωρίς τις οποίες, όμως, η Ε.Ε. θα αποτύχει. Αλλο παράδοξο: μια παρέα της βρετανικής ελίτ (οι περισσότεροι ευνοούμενοι της παγκοσμιοποίησης) κατάφερε να χαλιναγωγήσει τη λαϊκή δυσφορία για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και έτσι να πετύχει ισχνή πλειοψηφία υπέρ του Brexit. Επιπλέον, μέρος του άλυτου προβλήματος αφορά το σύνορο που θα προκύψει μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου, μέρος του οποίου είναι η Βόρειος Ιρλανδία.

Κι όμως, ενώ τα προβλήματα φαίνονται ανυπέρβλητα, και ενώ υπάρχει δυνατότητα της ακύρωσης της αίτησης Brexit, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω. Η κ. Μέι αποκλείει νέο δημοψήφισμα. Μπροστά στα αδιέξοδα, ίσως η πιο λογική, η πιο εμπνευσμένη, η μοναδική πολιτική κίνηση θα ήταν η Ε.Ε. να αποφασίσει σήμερα ότι η απουσία συμφωνίας δεν σημαίνει «συντριβή» στις 29 Μαρτίου, αλλά παράταση της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε., με όλα τα δικαιώματα και όλες τις υποχρεώσεις, έως ότου υπάρξει λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή