Με εισβολή στo Μανμπίτζ απειλεί η Τουρκία

Με εισβολή στo Μανμπίτζ απειλεί η Τουρκία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τη συριακή πόλη Μανμπίτζ θα καταλάβει ο τουρκικός στρατός εφόσον οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν από εκεί τους Κούρδους μαχητές του YPG, προειδοποίησε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. «Κήρυξη πολέμου» χαρακτήρισαν, από την πλευρά τους, οι Κούρδοι της Συρίας τις τουρκικές απειλές και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει μια επίθεση στην περιοχή.

Ο Ερντογάν μίλησε χθες το απόγευμα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το ζήτημα και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνεργασία στη Συρία. Νωρίτερα, μιλώντας στα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Το Μανμπίτζ είναι πόλη στην οποία κατοικούν Αραβες. Οι κάτοικοι, όμως, παρέδωσαν την περιοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του YPG. Τώρα, οφείλετε να εκκαθαρίσετε την περιοχή, να αποσύρετε τους τρομοκράτες ή θα εισβάλουμε στο Μανμπίτζ. Μιλάω ξεκάθαρα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επαναφέρει την ειρήνη και την ασφάλεια στην ανατολική όχθη του Ευφράτη». Ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει επιδείξει μεγάλη υπομονή, αποφεύγοντας να αναλάβει δράση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG, την οποία χαρακτήρισε «πανομοιότυπη» με την ένοπλη κουρδική αυτονομιστική οργάνωση PKK.

«Κάθε πρωτοβουλία μας στη Συρία δεν εξασφαλίζει μόνο την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά αποτελεί βήμα με στόχο την προάσπιση της τιμής του τουρκικού λαού», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, τη σύλληψη 267 ανθρώπων –οι περισσότεροι από αυτούς αξιωματικοί του στρατού και υπάλληλοι αμυντικών βιομηχανιών– διέταξε χθες η εισαγγελία της Πόλης, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι για σχέσεις με την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Το κύμα συλλήψεων ακολούθησε τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν την Πέμπτη για «νέες πρωτοβουλίες» στο εξωτερικό με στόχο τα δίκτυα χρηματοδότησης των υποστηρικτών του Γκιουλέν. Ο υπουργός Αμυνας και πρώην επικεφαλής του στρατού Χουλουσί Ακάρ είπε, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση τον προηγούμενο μήνα, ότι περισσότερα από 15.000 μέλη του στρατεύματος έχουν αποστρατευθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, συμπεριλαμβανομένων και 150 στρατηγών και ναυάρχων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή