Διεθνής εκστρατεία του Πατριαρχείου Μόσχας για Ουκρανία

Διεθνής εκστρατεία του Πατριαρχείου Μόσχας για Ουκρανία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη, μεταξύ άλλων, του Πάπα Φραγκίσκου, της Αγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν ζητεί ο ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος για το θέμα της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας. Αίτημα που έχει ικανοποιηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο συνεχίζει τις διαδικασίες για την απονομή αυτοκεφαλίας ακόμη και εντός του Δεκεμβρίου. Από την πλευρά του, το Πατριαρχείο της Μόσχας αντιδρά.

Ειδικότερα, ο Πατριάρχης της Μόσχας έστειλε επιστολές σε θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, όπως ο Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Κοινότητας Αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρι Justin Welby, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Επίσης, το Πατριαρχείο έστειλε επιστολές στους προκαθήμενους των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Στο κείμενο της επιστολής ο Πατριάρχης Κύριλλος ενημερώνει σχετικά με την πίεση που ασκούν οι ουκρανικές αρχές στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και την παρέμβασή τους στην εκκλησιαστική ζωή της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας, «η παρέμβαση των ηγετών του ουκρανικού κράτους σε εκκλησιαστικές υποθέσεις έχει προσλάβει τη μορφή αδικαιολόγητης πίεσης που ασκείται στους επισκόπους και ιερείς της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κάτι που με αναγκάζει να μιλήσω για την έναρξη πλήρους δίωξης», δηλώνει ο Ρώσος Πατριάρχης, ο οποίος καλεί τους κληρικούς, τους πολιτικούς και τους επικεφαλής των διεθνών οργανισμών να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να προστατεύσουν τους επισκόπους, ιερείς και το ποίμνιο της Εκκλησίας της Ουκρανίας και να υπερασπιστούν τη θρησκευτική ελευθερία που εγγυάται το διεθνές δίκαιο».

Δηλώσεις Ιερωνύμου

Στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά την τελετή θεμελίωσης του Ιερού Ναού Οσίου Ιερωνύμου στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του Κέντρου Παιδείας, Ερευνας και Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τόνισε με νόημα πως «τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε αυτόν τον τόπο ουσιαστικό και μεγάλο αν δεν συνεργαστούν Εκκλησία – Πολιτεία».

Ερωτηθείς για το θέμα της συμφωνίας Κράτους – Πολιτείας, ανέφερε ότι «εγώ έκανα το καθήκον μου, από εκεί και πέρα θα δείξουν τα πράγματα», ενώ σε ερώτηση αν θέλει να αφήσει κάποιο έργο πίσω του δήλωσε: «Δεν έχω καμία τέτοια ματαιοδοξία».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τη συμφωνία, και αυτό οδηγεί σε αστοχίες. «Το θέμα είναι να ενημερωθούμε σωστά. Και στην Ελλάδα από αυτό υποφέρουμε και κάνουμε πολλά πράγματα χωρίς να υπάρχει νόημα. Και σε αυτό το πράγμα πρέπει να πούμε ότι φταίτε κι εσείς οι δημοσιογράφοι», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή