Χιλιάδες και απόψε στους δρόμους της Βουδαπέστης, κατά του «νόμου δουλείας» του Ορμπάν (φωτογραφίες)

Χιλιάδες και απόψε στους δρόμους της Βουδαπέστης, κατά του «νόμου δουλείας» του Ορμπάν (φωτογραφίες)

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες μέρες – και νύχτες – το κλίμα κάθε άλλο παρά γιορτινό είναι στη Βουδαπέστη. Για πέμπτη νύχτα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης, κάτω από τα  χριστουγεννιάτικα φώτα και στολίδια, ζητώντας την κατάργηση  ενός νέου εργατικού νόμου, αλλά και της όλο και περισσότερο αυταρχικής διακυβέρνησης του δεξιού εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Χιλιάδες και απόψε στους δρόμους της Βουδαπέστης, κατά του «νόμου δουλείας» του Ορμπάν (φωτογραφίες)-1

Τα εργατικά συνδικάτα και η αντιπολίτευση ονόμασαν το νέο εργατικό νόμο «νόμο δουλείας», καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως – ήτοι για δύο μήνες επιπλέον – και να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους μετά από τρία χρόνια.

Χιλιάδες και απόψε στους δρόμους της Βουδαπέστης, κατά του «νόμου δουλείας» του Ορμπάν (φωτογραφίες)-2

Η κυβέρνηση Ορμπάν πέρασε επίσης νόμο περί θεσπίσεως διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέμα διαφθοράς.

Χιλιάδες και απόψε στους δρόμους της Βουδαπέστης, κατά του «νόμου δουλείας» του Ορμπάν (φωτογραφίες)-3

Οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο νέος δικαστικός νόμος αποτελεί την πιο πρόσφατη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών υπό τον Ορμπάν, που ανήλθε στην εξουσία το 2010. Εκτοτε, έχει τροποποιήσει το εκλογικό σύστημα ώστε να ευνοήσει το κόμμα του το Fidesz, έχει τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους επικεφαλής δημοσίων θεσμών και οι σύμμαχοί του έχουν αποκτήσει προσωπικό πλούτο.

Χιλιάδες και απόψε στους δρόμους της Βουδαπέστης, κατά του «νόμου δουλείας» του Ορμπάν (φωτογραφίες)-4

Ο Ορμπάν έχει βρεθεί σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης και την επέκταση του ελέγχου του επί της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης.

Χιλιάδες και απόψε στους δρόμους της Βουδαπέστης, κατά του «νόμου δουλείας» του Ορμπάν (φωτογραφίες)-5

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή