Στη Ν.Δ. ο Χ. Θεοχάρης έπειτα από συνάντηση με Μητσοτάκη

Στη Ν.Δ. ο Χ. Θεοχάρης έπειτα από συνάντηση με Μητσοτάκη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια προσχώρηση στη Ν.Δ. που επωαζόταν εδώ και καιρό ανακοινώθηκε χθες, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή, σηματοδοτώντας και την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. για διεύρυνση του κόμματος προς το Κέντρο. «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να κλείσουμε οριστικά το κεφάλαιο της κρίσης και να μπούμε στον δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Στόχος που απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις, στρατηγικό σχέδιο και διαχειριστική επάρκεια. Στόχος που απαιτεί ενότητα όλων των φιλελεύθερων, φιλοευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του τόπου», σημειώνει ο κ. Θεοχάρης αιτιολογώντας την απόφασή του να ενταχθεί στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

Eν τω μεταξύ, στην Κομισιόν «μεταφέρει» ο κ. Μητσοτάκης την κυβερνητική πρόταση να τοποθετηθεί επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Βασιλική Θάνου, ανοίγοντας ευρύτερο ζήτημα ανεξαρτησίας της Αρχής και ανάγκης αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης. Με επιστολή του στην αρμόδια επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ –την κοινοποιεί και στον Π. Μοσκοβισί– ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκφράζει τη διαφωνία του με την επιλογή Θάνου, την οποία χαρακτηρίζει «ασύμβατη» με την ανεξαρτησία της Αρχής.

Η πορεία της κ. Θάνου μέχρι την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το γεγονός ότι μετά τη λήξη της θητείας της ως προέδρου του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε απευθείας από τον πρωθυπουργό επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του, «θέση με αυστηρά πολιτικό χαρακτήρα», καθώς, όπως σημειώνει, μέχρι σήμερα «συνδιαμόρφωνε τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα παρέχοντάς του νομικές συμβουλές και στηρίζοντας έτσι την κυβέρνησή του» χρησιμοποιούνται ως βασικό επιχείρημα. Συνεπώς, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., η υποψηφιότητά της είναι ασύμβατη με τον ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά επί της σημερινής κυβέρνησης που πλήττεται η αναγκαία αμεροληψία και ανεξαρτησία της επιτροπής, θυμίζοντας ότι ο Νίκος Παππάς είχε τοποθετήσει την πρώην σύμβουλό του Αννα Νάκου στη θέση της αντιπροέδρου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέτει ευρύτερο ζήτημα πλήγματος στη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και στη δυνατότητά της να επιτελεί αποτελεσματικά την αποστολή της, με παρεμβάσεις που αυξάνουν τον πολιτικό έλεγχο όλων των ανεξάρτητων αρχών. Αιχμές, μάλιστα, αφήνει για το γεγονός ότι οι εξελίξεις αυτές προσκρούουν «στον σκοπό και στις διατάξεις της οδηγίας για την παροχή αρμοδιοτήτων στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού, τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την αναθεώρηση των πολιτικών για τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα και τις διεθνείς πρακτικές που αφορούν το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών». «Είναι σαφές ότι όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης απειλούν ευθέως τον πυρήνα της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και συνιστούν απόπειρα μετατροπής της σε de facto όργανό της», σημειώνει εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Δανή επίτροπος θα κάνει αυτό που πρέπει, τονίζοντας την ανάγκη αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και διατήρησης της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή