Επτά στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι η χώρα δεν έχει βγει από την ύφεση

Επτά στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι η χώρα δεν έχει βγει από την ύφεση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 68 μονάδες διαμορφώθηκε στην Ελλάδα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, καταγράφοντας αύξηση κατά μία μονάδα σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και κατά 8 μονάδες σε σύγκριση με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του τρίτου τριμήνου του 2017. Η βελτίωση, ωστόσο, του δείκτη δεν σημαίνει ότι έχει επέλθει σύγκλιση με την Ευρώπη, όπου ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 87 μονάδες.

Οι Ελληνες παραμένουν στη συντριπτική τους πλειονότητα απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και του νοικοκυριού τους, ενώ στις ανησυχίες που έχουν σημαντικό ρόλο καταλαμβάνει πλέον και αυτή για την εγκληματικότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Nielsen, το 72% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση (έναντι 83% το τρίτο τρίμηνο του 2017), ενώ ανάλογο ποσοστό αμφιβάλλει για το εάν η χώρα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Μεταξύ των Ευρωπαίων, οι Ελληνες εξακολουθούν να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την εργασιακή ανασφάλεια, με το 32% να ανησυχεί για την εργασία του. Ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (28%), για την προσωπική υγεία (26%), για τα χρέη και οφειλές του νοικοκυριού (23% έναντι 28% το τρίτο τρίμηνο του 2017), ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το 12% εμφανίζεται να ανησυχεί για την εγκληματικότητα, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 7%.

Η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης δεν σημαίνουν ότι αυξήθηκε και το διαθέσιμο εισόδημα, τουλάχιστον σε αισθητό βαθμό. Ετσι, επτά στους δέκα Ελληνες εξακολουθούν να προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη είναι κοντά στο 50%. Οι κυριότερες ενέργειες στις οποίες προβαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η αγορά φθηνότερων βασικών ειδών σούπερ μάρκετ (η απάντηση αυτή δόθηκε από το 71%), η περικοπή των δαπανών για διασκέδαση εκτός σπιτιού (62% επέλεξε αυτή την απάντηση έναντι 71% στο τρίτο τρίμηνο του 2017) και η μείωση των εξόδων για την αγορά ειδών ένδυσης (56% έναντι 63% στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι).

Η έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen πραγματοποιείται σε δείγμα 32.000 καταναλωτών από 64 χώρες και η συλλογή των στοιχείων γίνεται μέσω του Διαδικτύου. Ο βασικός δείκτης της έρευνας (Consumer Confidence Index) υπολογίζεται από τρεις επιμέρους μεταβλητές: α) εκτίμηση για την προσωπική οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες, β) αξιολόγηση περιόδου για την αγορά αγαθών που χρειάζεται το νοικοκυριό και γ) εκτίμηση για την ανεργία τους επόμενους 12 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή