ΠΓΔΜ: Ψηφίστηκε η αμνηστία για τα επεισόδια του περασμένου Απριλίου στη Βουλή

ΠΓΔΜ: Ψηφίστηκε η αμνηστία για τα επεισόδια του περασμένου Απριλίου στη Βουλή

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομόφωνα ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή της ΠΓΔΜ ο νόμος για τη χορήγηση αμνηστίας σε ορισμένους από αυτούς που συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου 2017.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 95 βουλευτές, ενώ κανένας δεν καταψήφισε. Το νομοσχέδιο ψήφισαν και οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPNNE, παρά το γεγονός ότι αυτό το κόμμα είχε ζητήσει τη χορήγηση αμνηστίας σε όλους τους εμπλεκόμενους στα επεισόδια στη Βουλή.

Από τον νόμο περί χορήγησης αμνηστίας εξαιρούνται οι διοργανωτές των επεισοδίων στο Κοινοβούλιο και όσοι είχαν προβεί σε βιαιοπραγίες στις 27 Απριλίου 2017.

Οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που έχουν διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του VMRO-DPNNE για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είχαν θέσει ως όρο στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ τη χορήγηση αμηνηστίας τουλάχιστον σε μέρος όσων συμμετείχαν στα επεισόδια στη Βουλή, προκειμένου να συνεχίσουν τη στήριξή τους στην κοινοβουλευτική διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατηγορούμενοι για συμμετοχή στα επεισόδια στη Βουλή τον Απρίλιο του 2017 είναι και τρεις από τους οκτώ αυτούς βουλευτές της αντιπολίτευσης, στους οποίους, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα χορηγηθεί αμνηστία.

Η στήριξη αυτών των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι απαραίτητη στον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου αυτός, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή που αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα Ιανουαρίου, να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 27 Απριλίου 2017, λίγο μετά την εκλογή του βουλευτή του αλβανικού κόμματος DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής, εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE και εθνικιστές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο, όπου επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τον Ζόραν Ζάεφ, βουλευτές του κόμματός του, καθώς και βουλευτές αλβανικών κομμάτων. Στα τέλη Νοεμβρίου του 2017, η Εισαγγελία Σκοπίων άσκησε δίωξη για τα αιματηρά γεγονότα κατά περισσότερων από 30 ατόμων, μεταξύ των οποίων πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τρομοκρατικές ενέργειες που έθεσαν σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια», ένα αδίκημα που επισείει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 10 ετών.

Η δίκη για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή