Παραμένει η νευρικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια

Παραμένει η νευρικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και το ενδεχόμενο νέας όξυνσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας εάν οι δύο πλευρές δεν έρθουν σε συμφωνία στο χρονικό πλαίσιο που οι αρχηγοί των δύο χωρών συμφώνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου, συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια την εβδομάδα που διανύσαμε. Το μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων παρά τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας και τις σημαντικές απώλειες των αμερικανικών χρηματιστηρίων τους τελευταίους μήνες, αποτέλεσε έναν ακόμη αρνητικό παράγοντα. Η Fed προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. και στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε πως κάποια περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες εκτιμάται ως συμβατή με τους στόχους της για συνεχιζόμενη ανάπτυξη της οικονομίας, ισχυρές συνθήκες στην αγορά εργασίας και διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Εντούτοις, αν και η πρόθεσή της είναι για ακόμα υψηλότερα επιτόκια, το γενικότερο μήνυμα της ανακοίνωσής της ήταν ότι το ενδεχόμενο αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την πορεία των επιτοκίων, αναμένονται δύο ακόμη αυξήσεις των 25 μ.β. το 2019 (από τρεις προηγουμένως) και μία το 2020. Παράλληλα, προβληματίζει τους επενδυτές το ενδεχόμενο μερικής αναστολής της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν εγκρίνει κονδύλι για την κατασκευή τείχους μεταξύ ΗΠΑ – Μεξικού το οποίο αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Αμερικανού προέδρου.

Η περιορισμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου ευνόησε τις αγορές κυβερνητικών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) να υποχωρεί την Πέμπτη σε χαμηλό 8½ μηνών. Η υποχώρηση των αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων επηρέασε αρνητικά το δολάριο ΗΠΑ με τον δείκτη DXY που αποτυπώνει την αξία του έναντι έξι βασικών νομισμάτων να υποχωρεί την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης περίπου 1,0% σε εβδομαδιαία βάση – η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών. Ευνοημένο από τη γενικότερη αποδυνάμωση του δολαρίου καθώς και τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, το ευρώ ανήλθε την Πέμπτη στο 1,1485 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, πριν υποχωρήσει μερικώς στην περιοχή του 1,1400 την επόμενη ημέρα, παραμένοντας όμως 0,8% υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή