Στενεύουν τα περιθώρια για το γήπεδο «Καραϊσκάκης» λόγω οφειλών 40 εκατ. ευρώ

Στενεύουν τα περιθώρια για το γήπεδο «Καραϊσκάκης» λόγω οφειλών 40 εκατ. ευρώ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στενεύει ο «κλοιός» γύρω από την εταιρεία «Καραϊσκάκης Α.Ε» (πρόκειται για τη μετεξέλιξη της «Θρύλος Α.Ε.»), η οποία διαχειρίζεται το ομώνυμο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού και παράλληλα εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ και συνολικό δανεισμό ύψους 40 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει, το πρόβλημα, για το οποίο λύση δύσκολα θα βρεθεί, αναμένεται να αντιμετωπιστεί με πιο ριζικό τρόπο κατά τις πρώτες εβδομάδες του 2019, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών φαίνεται να έχουν αποφασίσει να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην εταιρεία, επικαλούμενες και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, σε μια εποχή όπου αναμένεται να αρθεί σύντομα η προστασία (έστω μερικώς) ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανή η καταγγελία του δανείου της «Καραϊσκάκης» και ο πλειστηριασμός του γηπέδου και των συνοδευτικών του χώρων, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί λύση μεταξύ των ισχυρών «ανδρών» της ΠΑΕ, νυν και πρώην, προκειμένου να αρχίσει να αποπληρώνεται το χρέος. Υπενθυμίζεται ότι βασικά αίτια, εξαιτίας των οποίων έχουν σταματήσει οι πληρωμές των δόσεων του δανείου, τα τελευταία χρόνια, δεν είναι μόνο η κατακόρυφη πτώση των εσόδων του γηπέδου από τα ενοίκια των καταστημάτων πέριξ αυτού και οι ζημιογόνες χρήσεις, αλλά και η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ του νυν επικεφαλής της ΠΑΕ, κ. Μαρινάκη και του τέως, κ. Σωκράτη Κόκκαλη. Ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι έχει πωλήσει το μερίδιό του 50% στην «Καραϊσκάκης» ήδη από το 2010 (όταν δηλαδή ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου ο κ. Μαρινάκης) και επομένως δεν φέρει κάποια ευθύνη. Στον αντίποδα, ο κ. Μαρινάκης ισχυρίζεται ότι ενώ ο κ. Κόκκαλης έχει προεισπράξει το συμφωνηθέν τίμημα για το 50% του μεριδίου του, η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί επίσημα και επομένως δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να αναλάβει την κάλυψη των δανειακών οφειλών. Με λίγα λόγια, το 50% του γηπέδου βρίσκεται «στον αέρα» και κανείς εκ των δύο παραγόντων δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να πληρώσει το χρέος.

Το δε υπόλοιπο 50% της εταιρείας «Καραϊσκάκης Α.Ε.» ανήκε στον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η περιουσία του οποίου ως γνωστόν έχει δεσμευτεί από το Δημόσιο για σωρεία χρεών, με αποτέλεσμα και αυτό να μην μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, σε μια πιθανή συμφωνία με τις τράπεζες π.χ. για τον διακανονισμό της οφειλής.

Σημειωτέον δε ότι ο κ. Μαρινάκης έχει υποβάλει πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες ήδη από το 2015, ώστε να αποκτήσει η ίδια η ΠΑΕ Ολυμπιακός πλειοψηφική συμμετοχή στην «Καραϊσκάκης Α.Ε.» και συνεπώς να αναλάβει η ίδια η ΠΑΕ την πληρωμή του χρέους. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω της εμπλοκής με το ποσοστό του κ. Λαυρεντιάδη. Σε κάθε περίπτωση, οι διοικήσεις των τραπεζών φέρονται να έχουν διαμηνύσει στους μετόχους ότι δεν θα συναινέσουν σε κάποια συμφωνία ρύθμισης, αν προηγουμένως οι ίδιοι δεν προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Καραϊσκάκης», προκειμένου να καλυφθούν οι συσσωρευμένς ζημίες. Θεωρούν δηλαδή ότι οι μέτοχοι έχουν την οικονομική επιφάνεια για να καλύψουν τα χρέη και δεν το πράττουν ηθελημένα.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 40 εκατ. ευρώ του δανεισμού, 13 εκατ. ευρώ οφείλονται στην Alpha Bank, από 10 εκατ. ευρώ σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank, 4 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 3 εκατ. ευρώ στην Attica Bank. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του ζητήματος, είναι προφανές ότι η θετική έκβαση φαντάζει απόμακρο σενάριο, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή