Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Σωτήρια για εκατομμύρια ζωές η εγκατάλειψη του μοσχαρίσιου κρέατος

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Σωτήρια για εκατομμύρια ζωές η εγκατάλειψη του μοσχαρίσιου κρέατος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να γυρίσουμε την πλάτη στο μοσχαρίσιο κρέας υπέρ άλλων πηγών πρωτεϊνών θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές και να μειώσει με εντυπωσιακό τρόπο τον όγκο των αερίων θερμοκηπίου, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Μια έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του WEF από το Oxford Martin School, κατέδειξε ότι το 2,4% των θανάτων που προκαλούνται παγκοσμίως από τη διατροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης του κρέατος, ιδίως του μοσχαρίσιου.

Στις εύπορες χώρες, όπου η κατανάλωση του μοσχαρίσιου κρέατος είναι αυξημένη, το ποσοστό των ζωών που θα μπορούσαν να γλυτώσουν ανέρχεται στο 5%, υπογραμμίζει το WEF, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο τον Ιανουάριο την ελίτ του επιχειρηματικού κόσμου στο χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός, στην ανατολική Ελβετία.

Η έρευνα δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διατροφικά αίτια, όμως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαβεβαιώνει ότι η αντικατάσταση του κρέατος από άλλες πρωτεΐνες «θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια μάταιους θανάτους κάθε χρόνο».

Επιπλέον, η ζήτηση για κρέας θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να φθάσει στα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050.

«Είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση» προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του WEF Ντόμινικ Γουορέι σε ένα δελτίο τύπου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η καινοτομία στα προϊόντα, η βελτίωση της παραγωγής βόειου, χοιρινού κρέατος και του κρέατος των πουλερικών και οι προσπάθειες εκ μέρους των καταναλωτών να τροποποιήσουν τη διατροφή τους» θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως, ακόμα κι αν δεν απαρνηθούμε εντελώς την κατανάλωση κρέατος.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναλύθηκαν 13 πηγές πρωτεϊνών, μεταξύ αυτών το μοσχαρίσιο κρέας, το χοιρινό και τα πουλερικά, όπως επίσης φρούτα και λαχανικά, αλλά και τα φασόλια, το τόφου και νέα προϊόντα όπως τα έντομα.

Τα φασόλια, οι μικροπρωτεϊνες (που προέρχονται από ένα μανιτάρι) και τα μπιζέλια δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την υγεία, με το ποσοστό της θνησιμότητας να μειώνεται έως και 7%.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης τις επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Το 2010, υπενθυμίζεται από τους συντάκτες, η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος αντιπροσώπευε μονάχη της το ¼ όλων των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τη διατροφή.

Η κτηνοτροφία συνιστά επίσης μια απειλή για την ατμόσφαιρα της γης, εξαιτίας της έκλυσης από τα βοοειδή τεραστίων ποσοτήτων μεθανίου και της αύξησης των βοσκότοπων σε βάρος των δασών, που απορροφούν τον άνθρακα.

«Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες, το διατροφικό σύστημά μας πρέπει να μεταμορφωθεί για το καλό του πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας» διαβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Μάρκο Λαμπερτίνι, σε ένα δελτίο τύπου.

«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι προτού το σύστημα καταρρεύσει» τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή