Στα 801 εκατ. ευρώ έφθασαν οι απλήρωτοι φόροι τον Νοέμβριο

Στα 801 εκατ. ευρώ έφθασαν οι απλήρωτοι φόροι τον Νοέμβριο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση των νοικοκυριών, συνεπεία της πολιτικής των υψηλών φορολογικών συντελεστών που συνοδεύονται από έκτακτες φορολογίες όπως η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο εξωπραγματικός ΕΝΦΙΑ. Τα νοικοκυριά και πολλές επιχειρήσεις βλέπουν να διογκώνονται οι οφειλές τους, οι οποίες από τις αρχές του έτους έχουν φθάσει τα 9,69 δισ. ευρώ, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσα σε διάστημα ενός μήνα και συγκεκριμένα από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 857 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 801,2 εκατ. ευρώ προέρχονται από απλήρωτους φόρους. Ειδικότερα:

1. Τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων φθάνουν στα 104,1 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που αναλογούν, ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ.

2. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Νοέμβριο ανέρχονται στα 9,69 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,93 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

3. Μόνο τον Νοέμβριο δεν πληρώθηκαν φόροι ύψους 801,2 εκατ. ευρώ, που αναλύονται ως εξής:

• Οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 180,2 εκατ. ευρώ.

• Οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 169,8 εκατ. ευρώ.

• Οι οφειλές από ΦΠΑ κατά 282,8 εκατ. ευρώ.

• Οι οφειλές από πρόστιμα ΚΒΣ κατά 47,2 εκατ. ευρώ.

4. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,2 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,83 εκατ. φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

5. Σε 1.162.736 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από

4,9 δισ. ευρώ παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. Μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι οι εισπράξεις από τις κατασχέσεις και τις ρυθμίσεις θα φθάσουν τα 5,5- 6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

6. Από το σύνολο των οφειλών, 17,8 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το 85% των φορολογουμένων χρωστάει λιγότερο από 3.000 ευρώ ο καθένας, με το χρέος τους να αντιπροσωπεύει το 2% των συνολικών οφειλών.

Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης, εκτός από την παρατεταμένη ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων, σημαντικός παράγοντας διόγκωσης των οφειλών είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας που εμποδίζει τους πολίτες να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή