Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/01/19)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Lansdowne συνεχίζει να σορτάρει στις τράπεζες

Το βρετανικό hedge fund Lansdowne Partners φαίνεται να μονοπωλεί τους πίνακες με τις σημαντικότερες αρνητικές καθαρές θέσεις στις ελληνικές μετοχές τη νέα χρονιά, καθώς τα άλλα δύο funds, το Oceanwood Capital Management και το Marshall Wace, αν και δεν έχουν αποχωρήσει από την αγορά εντελώς, έχουν ωστόσο υποχωρήσει αρκετά από τα «στοιχήματά» τους κατά των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι αρνητικές τους θέσεις διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κάτω του 0,50% που θεωρούνται «σημαντικά» και (έτσι) δημοσιεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν και με το «καλημέρα» του 2019, και στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, το Lansdowne προχώρησε στην αύξηση των short θέσεών του επί των μετοχών της Eurobank και στο 1,40% από 1,33%, ενώ στο «κλείσιμο» του 2018 αύξησε τα shorts του στην Alpha Bank (στο 0,60% από 0,51%), τα υπόλοιπα hedge funds δεν εμφανίζονται πλέον στα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Δεν είμαι δελφίνος, τόπο στα νιάτα, λέει ο Τσακαλώτος

Τέσσερα ονόματα νέων στελεχών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες, μιλώντας για την ανάγκη να διαδεχθούν στο μέλλον τον Αλέξη Τσίπρα πρόσωπα από τη νεότερη γενιά: Αχτσιόγλου, Λιάκος, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος. Τυχαία η επιλογή; Ισως. Οσον αφορά τον ίδιο, τον τοποθέτησε στην ίδια κατηγορία με τον Γιάννη Δραγασάκη, παρότι τους χωρίζει πάνω από μία δεκαετία, λέγοντας ότι δεν είναι κατάλληλοι για να τον διαδεχθούν, λόγω ηλικίας. Αλλωστε, παρέπεμψε για την αντικατάσταση Τσίπρα, έπειτα από μια – δύο κυβερνήσεις, δίνοντας αρκετό ακόμη χρόνο στον πρωθυπουργό…

Ανάσα στην ΕΑΒ δίνει η σύμβαση με τη Locheed

Στην ΕΑΒ αναμένεται να οδηγηθεί το 70% των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τη νέα σύμβαση ύψους 230 εκατ. που επέλεξε η κυβέρνηση με τη Locheed Martin. H προσφορά της επιχείρησης θα γίνει δεκτή με τροπολογία στη Βουλή και φαίνεται ότι στοχεύει να αποτελέσει άλλη μία ανάσα επιβίωσης της χρεοκοπημένης αμυντικής βιομηχανίας μας. Σημειώνεται ότι οι βασικές εργασίες που θα γίνουν στην ΕΑΒ αφορούν κυρίως χρωματισμούς αεροσκαφών. Οι ακριβείς εργασίες θα συμφωνηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, σε συμφωνία με το ΥΠΕΘΑ.

Λογαριάζει χωρίς… τον ξενοδόχο

Οδηγίες για «αποζημιώσεις λόγω δικαστικών αποφάσεων» δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (φωτ.) στην εγκύκλιό του για την εκτέλεση προϋπολογισμού του 2019, που κυκλοφόρησε χθες. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα ενισχυθούν οι προϋπολογισμοί των υπουργείων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων με σχετικές πιστώσεις και μόνον αν εξαντληθούν αυτές θα υποβάλλονται αιτήματα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό την προϋπόθεση ότι η δικαστική απόφαση είναι τελεσίδικη. Ολα αυτά, βεβαίως, θα είναι άνευ νοήματος αν εκδοθούν αποφάσεις για τις περικοπές των συντάξεων που μπορεί να φθάσουν σε πολλά δισ. ευρώ.

Η πραγματική οικονομία και η ολιστική στρατηγική

Με ικανοποιητικό τρόπο εξελίσσεται η περίφημη Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης. Αυτό, τουλάχιστον, διαπίστωσε η Πολιτική Επιτροπή Αναπτυξιακής Στρατηγικής η οποία, όπως πληροφορούμαστε, συνεδρίασε χθες υπό τον συντονισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη (φωτ.). Το ότι η αναπτυξιακή στρατηγική εφαρμόζεται με ικανοποιητικό τρόπο αντανακλάται –σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας– στις θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις που καταγράφηκαν το 2018 σε όλα τα επίπεδα (ΑΕΠ, απασχόληση, εξαγωγές κ.α.). Βεβαίως, οι παραπάνω εξελίξεις είναι αποτέλεσμα κυρίως της ενίσχυσης του τουρισμού και της πρακτικής που ακολούθησαν από την έναρξη της κρίσης οι επιχειρήσεις να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, με συνέπεια χρόνο με τον χρόνο να βελτιώνονται οι ελληνικές εξαγωγές. Για το μέλλον αποφασίστηκε η επιτάχυνση της υλοποίησης των δράσεων της αναπτυξιακής στρατηγικής. Ιδωμεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή