Αντιδρά η ΕΣΕΕ στην απόφαση του ΣτΕ για τις Κυριακές

Αντιδρά η ΕΣΕΕ στην απόφαση του ΣτΕ για τις Κυριακές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις σε μερίδα του εμπορικού κόσμου προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε συνταγματική η ρύθμιση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι, μάλιστα, εκ των φορέων που είχαν προσφύγει κατά της σχετικής ρύθμισης, επιχείρησαν χθες να υποβαθμίσουν τη σχετική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η νέα απόφαση του ΣτΕ, η 18/2019, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω διεύρυνση είτε σε ημέρες είτε σε περιοχές της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

«Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ απλά αναγνωρίζει το δικαίωμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να καθορίζει τουριστικές περιοχές, όπου επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Από εκεί και πέρα, τα συμπεράσματα ότι οι Κυριακές “απελευθερώνονται” είναι αυθαίρετα και λανθασμένα», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Γιώργος Καρανίκας και πρόσθεσε: «Το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2017 παραμένει σε ισχύ και δεν ανατρέπεται. Η Κυριακή εξακολουθεί να είναι ξεχωριστή και αναντικατάστατη μέρα παρά τις πιέσεις από συγκεκριμένα και περιορισμένα συμφέροντα». Πάντως, τόνισε ότι η ΕΣΕΕ και η πλειονότητα των εμπόρων της χώρας σέβεται μεν την απόφαση του Δικαστηρίου αλλά διαφωνεί με το περιεχόμενό της. Και κατέληξε: «Η θέση μας για πλήρη διαφύλαξη της κυριακάτικης αργίας παραμένει σταθερή και θα συνεχίσουμε να τη διεκδικούμε». Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική απόφαση του Γ. Γιακουμάτου για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, επίσης, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. «Σέβομαι, αλλά δεν συμφωνώ με το σκεπτικό της απόφασης ότι δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επειδή ακριβώς για ευνόητους λόγους καθορίστηκαν συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής με πολυχώρους και υπερκαταστήματα», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, αλλά και τέως πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή