Π. Καμμένος: Λέμε «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης – Ζητώ δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (βίντεο)

Π. Καμμένος: Λέμε «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης – Ζητώ δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (βίντεο)

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρνησή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς σε αυτήν υποκρύπτεται, όπως είπε, η ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών, κατέστησε γνωστή ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και την ανακοίνωση ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση. Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία βάζοντας μια ακόμα κάλπη δίπλα στις κάλπες των ευρωεκλογών ενώ προανήγγειλε τη διαγραφή όσων ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της Συμφωνίας.

«Εάν κάποιος πει ότι παραιτείται όλων των θέσεων και ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Διαφωνώ μαζί του αλλά δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Αλλά εάν κάποιος κρατήσει και την καρέκλα του και ψηφίσει υπέρ, δεν έχει θέση σε εμάς» τόνισε ο κ. Καμμένος.

«Εμείς δεν καταψηφίζουμε την κυβέρνηση, αλλά την κυβέρνηση που φέρνει τη συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε και ανέφερε ότι αν δεν είχε υπήρχε το θέμα της συμφωνίας «η κυβέρνηση θα ήταν στην καρδιά μας μέχρι τέλους».

«Για το θέμα των Πρεσπών είμαστε στην αντιπολίτευση» επεσήμανε.

«Είναι γνωστές οι θέσεις του καθενός και τι θα πράξουμε στις δύο ψηφοφορίες. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε χθες να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα για το Σινικό Τείχος. Αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης θα ψηφίσουμε αυτό που έχουμε δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά και αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της συμφωνίας θα διαγραφούν απο τους ΑΝΕΛ», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταθέσει πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης απάντησε:

«Αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει δημόσια δήλωση οτι δέχεται λύση χωρίς τον όρο "Μακεδονία",  ότι ποτέ του δεν θα διαπραγματευτεί τον όρο ‘Μακεδονία’ και ότι θα την καταργήσει ακόμη κι αν έχει ψηφιστεί, του υπογράφω την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αλλά δεν θα το κάνει».

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ότι οι ΑΝΕΛ ξεκίνησαν από ένα κίνημα που είπε «όχι» στο δεύτερο μνημόνιο όταν ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να μετατρέψει τη ΝΔ σε βοηθό συνήγορο του ΠΑΣΟΚ ξεχνώντας τις μέχρι τότε θέσεις της ΝΔ και της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. «Ξεκινήσαμε με ένα κίνημα χωρίς χρηματοδότηση ήρθαν πολίτες της κεντροδεξιάς, του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων της μεταπολίτευσης. Στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει υποστεί τέτοιο κυνηγητό όπως οι ΑΝΕΛ, είπε στη συνέχεια και σημείωσε ότι «Οι ΑΝΕΛ δεν μετριώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά την ψυχή των πολιτών που βρεθήκαμε μαζί», είπε.

Στη συνέχεια αιτιολογώντας τη σημερινή απόφασή του τόνισε πως «μία από τις θέσεις που πήραμε εντολή να κρατήσουμε ήταν να μην παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας και αυτό καλούμαστε σήμερα να εκτελέσουμε σαν λαϊκή εντολή σε μία στιγμή που σαν κυβερνητικό εταίρος πρέπει να πούμε το μεγάλο "ναι" ή το μεγάλο "όχι". Για αυτόν τον λόγο και μόνο ανακοίνωσα την αποχώρηση από την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση την οποία πονάμε και που για πρώτη φορά έδωσε ελπίδα στους Ελληνες και συγκρούστηκε με τη διαφθορά. Αλλά μια κυβέρνηση στην οποία αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας θα είναι σαν να ανατρέπουμε την ψυχή του ίδιου του κινήματος».

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διάλυση του κόμματος ο κ. Καμμένος σημείωσε: «Οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη Λερναία Υδρα κάθε φορά που μας λένε ότι διαλυόμαστε πολλαπλασιαζόμαστε. Θα ακολουθήσουμε τη λαϊκή εντολή και αν ο λαός δεν επιθυμεί δεν θα είμαστε στη Βουλή». 

Μιλώντας για τη στάση του προέδρου της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «Ο Μητσοτάκης που λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία υποστηρίζει σε άλλο σημείο ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι παρά ένα προσύμφωνο το οποίο είναι αντισυνταγματικό γιατί παραβιάζει το περιεχόμενο της συμφωνίας γιατί δεν έχει κυρωθεί το κείμενο από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών στο δημοψήφισμα», σημείωσε ακόμη.

Οσο για το δημοψήφισμα που είπε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό είπε πως «τον άκουσε να λέει ότι η πλειοψηφία θέλει τη Συμφωνία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή