Ανησυχούν για την οικονομία οι Ιταλοί επιχειρηματίες

Ανησυχούν για την οικονομία οι Ιταλοί επιχειρηματίες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαισιόδοξοι είναι οι Ιταλοί επιχειρηματίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία. Ερευνα της Τράπεζας της Ιταλίας, που δημοσιεύθηκε χθες, έδειξε πως οι απαισιόδοξες προβλέψεις οφείλονται στην αβεβαιότητα που επικρατούσε σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο τους τελευταίους μήνες του 2018.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει επίσης πως υπήρξε επιδείνωση του κλίματος και στην πλευρά της ζήτησης της οικονομίας, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Επισημαίνεται, ειδικότερα, πως ήταν λιγότερο θετικές οι προσδοκίες στη ζήτηση της εγχώριας οικονομίας αλλά και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2018. Από τον Οκτώβριο μέχρι τα τέλη του 2018, το κλίμα στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης επισκιάστηκε από τη διαμάχη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της χώρας και ειδικότερα το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, οι πληθωριστικές πιέσεις πρόκειται να εξασθενήσουν ελαφρώς το 2019. Κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, εταιρείες και βιομηχανίες, εκτός από τον κατασκευαστικό τομέα, αναμένουν αύξηση τιμών, αλλά σε πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζα της Ιταλίας. Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 26 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου και συμμετείχαν εταιρείες με περισσότερους από πενήντα εργαζομένους. Την περίοδο της διεξαγωγής της έρευνας το ζήτημα του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας δεν είχε ακόμη επιλυθεί και υπήρχαν έντονες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πυροδοτώντας έντονες ανησυχίες και αβεβαιότητα για το μέλλον της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις της αμερικανικής Bank of America Merrill Lynch για την οικονομία της Ιταλίας. Αν και σε προηγούμενη εκτίμησή της προέβλεπε πως η Ιταλία θα έφτανε το 2019 σε ρυθμό ανάπτυξης 0,6%, πλέον εκτιμά πως θα φτάσει το 0,2%. Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα αναμένει πως, ύστερα από τη συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας που σημειώθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2018, θα καταγραφεί περαιτέρω εξασθένηση το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου. Αξίζει να θυμίσουμε πως η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας υποχώρησε τον Νοέμβριο περισσότερο συγκριτικά με τη μείωση που προβλεπόταν, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ανησυχίες για ύφεση της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Αβεβαιότητα, όμως, δεν επικρατεί μόνον για την οικονομία της Ιταλίας. Απογοητευτικά στοιχεία δημοσίευσαν, επίσης, η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Μάλιστα, οικονομολόγοι φοβούνται τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, που είναι η ισχυρότερη της Ευρωζώνης, μέσα στο δ΄ τρίμηνο του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή