Με ομιλία του πρωθυπουργού και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, που ασφαλώς θα έχουν χαρακτήρα ολοκληρωτικής σύγκρουσης, άρχισε το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Δείτε LIVE τη συνεδρίαση:
Δίχως σαφή αιτιολογία της σχετικής επιλογής Τσίπρα να διαρκέσει μόνο δύο ημέρες η συζήτηση επί της προτάσεως για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και όχι τρεις –όπως δίνει την δυνατότητα ο Κανονισμός της Βουλής και ζήτησε η αντιπολίτευση, άρχισε το μεσημέρι η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Γιατί δεν δέχεστε τριήμερη διαδικασία; Ποιός είναι ο λόγος; Είναι σημαντικό το θέμα. Ζητήσαμε να γίνει συζήτηση τρεις ημέρες για να μιλήσουν περισσότεροι. Τί πρόβλημα υπάρχει; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα την Πέμπτη;» έθεσε ευθέως το ερώτημα προς την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης, αλλά απάντηση δεν πήρε ούτε από τον πρωθυπουργό, ούτε και από τον κ. Ν. Βούτση.
Είχε προηγηθεί ο κ. Ν.Δένδιας εκ μέρους της ΝΔ: «Ο κανονισμός προσδιορίζει ως ανώτατο όριο τις τρεις ημέρες. Είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, και πρέπει να ακουστούν όλοι οι βουλευτές. Δεν είναι αντιληπτή η επιλογή της κυβέρνησης για επίσπευση των διαδικασιών», είπε ενώ άφησε και αιχμές ότι η κυβέρνηση αναζητεί ψήφους βουλευτών για στήριξη, με κρυφή υπόσχεση (για «καρότο» μίλησε χαρακτηριστικά) την επικείμενη πλήρωση τριών κενών στη σύνθεση της κυβέρνησης. Εναν υπαινιγμό, πάντως, που απέρριψε ο Πρόεδρος της Βουλής.
«Καμία φορά δεν έγινε συζήτηση για πρόταση εμπιστοσύνης λιγότερο από τρεις ημέρες. Από ασθενής έως ανύπαρκτη είναι η σχέση σας με την δημοκρατική αρχή» ανέφερε ο κ. Α. Λοβέρδος (ΔΗΣΥ), προκαλώντας νέα αντίδραση από τον κ. Βούτση: «Η σχέση μας αυτή ορίζεται από τα όρια, το γράμμα, το πνεύμα και την εφαρμογή του Συντάγματος. Ορίζεται απολύτως από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό».
«Θα πρέπει να εξαντληθεί το ανώτερο όριο που δίνει ο Κανονισμός. Εχουμε τόσα ανοιχτά πολιτικά θέματα, Μακεδονικό, ποιότητα δημοκρατίας, έχουμε μεταγραφές βουλευτών και πρέπει να συζητηθούν με άνεση», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι).
Προσχηματικές χαρακτήρισε τις προαναφερόμενες ενστάσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Χρ. Παππάς και επιτέθηκε ειδικότερα στην ΝΔ.
Τελικώς, σε ψηφοφορία που έγινε και με την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε -όπως αναμενόταν- η πρόταση για «μικρής διάρκειας» κοινοβουλευτική διαδικασία.