Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία στην βρετανική βουλή για το Brexit – Προς καταψήφιση η συμφωνία της Μέι

Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία στην βρετανική βουλή για το Brexit – Προς καταψήφιση η συμφωνία της Μέι

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα  θα οδηγούσε τη Βρετανία σε περαιτέρω διχασμό και ότι δεν πιστεύει ότι οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν να φύγουν από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, τόνισε στην έναρξη της ομιλίας της στο βρετανικό κοινοβούλιο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ για το Brexit. Η κρίσιμη ψηφοφορία θα λάβει χώρα περίπου στις 8.00 μ.μ. ώρα Βρετανίας (10.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Επιπλέον, η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία της δημιουργεί βάσεις για πρωτοφανείς οικονομικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας σε περίπτωση που ψηφιστεί η συμφωνία της, η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί πιο στενά με το κοινοβούλιο στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με την προοπτική νέων εκλογών, η Μέι δήλωσε ότι το μόνο που θα φέρουν είναι δύο ακόμη μήνες αβεβαιότητας και διχασμού, προσθέτοντας ότι τα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει η Βρετανία δεν θα αλλάξουν από μία εκλογική αναμέτρηση.

Οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν ή όχι  μεμονωμένα τις διάφορες τροπολογίες, προτού ψηφίσουν για τη συνολική Συμφωνία Αποχώρησης. Στην ομιλία της ενώπιον του κοινοβουλίου, η Μέι χαρακτήρισε την ψήφο κατά της συμφωνίας ως μία ψήφο για τίποτα περισσότερο από την αβεβαιότητα, τον διχασμό και τον πραγματικό κίνδυνο μη ύπαρξης οποιασδήποτε συμφωνίας.

Αν οι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί εγκρίνουν το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, το Brexit θα γίνει πραγματικότητα την 29η Μαρτίου στις 23:00 (στη 01:00 της 30ής Μαρτίου ώρα Ελλάδας) και τα δύο μέρη θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν για τη μελλοντική τους σχέση και το εμπόριο έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που θέλουν να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020, για να εξομαλυνθεί ο χωρισμός έπειτα από 40 χρόνια γάμου.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, η Τερέζα Μέι θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα χάσει την αναμέτρηση, καθώς δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα δεδομένα στους αριθμούς των βουλευτών που έχουν ήδη κάνει σαφές ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία της (περίπου 100).

Επίσης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται ότι οδεύει σε ήττα καθώς το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) –  στις 10 ψήφους του οποίου στηρίζεται η Τερέζα Μέι για την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία – επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit. 

Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία στην βρετανική βουλή για το Brexit – Προς καταψήφιση η συμφωνία της Μέι-1

Υποστηρικτές του Brexit διαδηλώνουν από νωρίς έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο

Ηδη από το πρωί τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει μία άτυπη καταμέτρηση ψήφων των βουλευτών, για το πώς δηλαδή πρόκειται να ψηφίσουν στην καθοριστική βραδινή ψηφοφορία. Η πλειοψηφία των προβλέψεων αυτών δείχνουν μεγάλη απόκλιση των «υπέρ» και των «κατά» (από 130 έως πάνω από 200 ψήφοι) και μεγάλη ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, αν και διατηρούν επιφυλάξεις ως προς τους αριθμούς, καθώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο οι βουλευτές να ψηφίσουν την τελευταία στιγμή κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν ήδη ανακοινώσει.

Η ίδια η Μέι, αντιμέτωπη με το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο καταψήφισης της συμφωνίας και νέας πρότασης μομφής – αυτή τη φορά από την αντιπολίτευση – ζήτησε από τους βουλευτές να δώσουν μια ευκαιρία στη συμφωνία, επισημαίνοντας τις εγγυήσεις που εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες και προειδοποιώντας το κοινοβούλιο ότι διακινδυνεύει τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν ψηφίσει κατά της συμφωνίας.

Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία στην βρετανική βουλή για το Brexit – Προς καταψήφιση η συμφωνία της Μέι-2

«Φιλοευρωπαίοι» διαδηλωτές κατά του Brexit, έξω από τη βρετανική βουλή

Τα σενάρια μετά την καταψήφιση της συμφωνίας: 'Εξοδος χωρίς συμφωνία, δεύτερο δημοψήφισμα, εκλογές ή παράταση του Brexit

Σκληρό Brexit

Εάν το κείμενο της συμφωνίας απορριφθεί απόψε από την Βουλή των Κοινοτήτων, ένα από τα προβλεπόμενα σενάρια είναι ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μία εκδοχή που ανησυχεί πολύ τους οικονομικούς κύκλους και περιλαμβάνει την κατάρρευση της λίρας και την εκτίναξη της ανεργίας.

Ωστόσο, η απειλή ενός «Brexit άνευ συμφωνίας» φαίνεται ότι αντιμετωπίσθηκε την περασμένη βδομάδα από τους βουλευτές με την υιοθέτηση μίας τροπολογίας που υποχρεώνει την κυβέρνηση να παρουσιάσει μέσα σε τρεις ημέρες, σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, ένα plan B επιδεχόμενο τροποποιήσεις.

Σήμερα, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι η Ευρώπη και η Βρετανία θα μπορούσαν να έχουν περαιτέρω συνομιλίες και να προσαρμόσουν τις θέσεις τους προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Μπορούμε να ανοίξουμε όλους τους φακέλους… Θα χρειαστεί να λάβουμε ενημερωμένες αποφάσεις με απόλυτη ηρεμία και να αποφύγουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Πρακτικά, οτιδήποτε είναι καλύτερο από μία έξοδο χωρίς συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά. 

Δεύτερο δημοψήφισμα

Η δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος ζητείται από τους φιλοευρωπαίους που θέλουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος, αλλά και αξιωματούχους που βλέπουν σε αυτό έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Είναι ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής αποκλείεται από την Τερέζα Μέι.

Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία στην βρετανική βουλή για το Brexit – Προς καταψήφιση η συμφωνία της Μέι-3

28 Μαρτίου 2017: Μετά το δημοψήφισμα, η  Τερέζα Μέι υπογράφει την επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αναφέρει ότι η Μεγάλη Βρετανία αποσύρεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μένει να διευκρινισθούν οι ερωτήσεις που θα ετίθεντο σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος: παραμονή στην ΕΕ ή σχέδιο Μέι; Ή έξοδος χωρίς συμφωνία; Και όλα αυτά, χωρίς την εγγύηση ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα από το πρώτο.

Το Εργατικό Κόμμα θα υποστήριζε την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, εάν δεν λάβει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που επιδιώκει.

Νέες εκλογές

Θα πρέπει να προηγηθεί πρόταση μομφής, που προτίθεται να καταθέσει το Εργατικό Κόμμα, αν κατά την αποψινή ψηφοφορία απορριφθεί η συμφωνία της Τερέζα Μέι.

Ωστόσο, αν και περί τους εκατό βουλευτές Τόρις προσπάθησαν να ανατρέψουν την Τερέζα Μέι τον Δεκέμβριο, δεν είναι δεδομένο ότι θα συμπράξουν με το Εργατικό Κόμμα σε έναν ελιγμό που θα οδηγήσει το Συντηρητικό Κόμμα στην απώλεια της εξουσίας.

Εάν οι Εργατικοί κερδίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης, θέλουν να διαπραγματευθούν μία νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά θα χρειασθεί χρόνος, δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, παραπέμποντας σε αναβολή του Brexit.

Αναβολή του Brexit

Η αναβολή του Brexit μέσω της παράτασης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που διευθετεί την αποχώρηση ενός κράτους μέλους, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι αποτελεί ένα αξιόπιστο ενδεχόμενο και αυτό, ακόμη και αν η Τερέζα Μέι επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, αφού δεν θα της έμενε αρκετός χρόνος για να περάσει την αναγκαία νομοθεσία μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Η οργάνωση δεύτερου δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών απαιτεί επίσης αναβολή του Brexit.

Περί τους εκατό ευρωβουλευτές από όλες τις παρατάξεις δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν αίτημα του Λονδίνου για αναβολή. Αλλά στην περίπτωση αυτήν, τι θα γίνει με τις ευρωπαϊκές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στο διάστημα 23-26 Μαΐου;

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «μία παράταση πέραν της 29ης Μαρτίου είναι δυνατή, αλλά όχι πέραν της 30ής Ιουνίου, όταν θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι δήλωσε χθες ότι η ημερομηνία του Brexit δεν πρέπει να αναβληθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή