Ανοδος με κινεζική στήριξη στα χρηματιστήρια

Ανοδος με κινεζική στήριξη στα χρηματιστήρια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συντονισμένη άνοδο οδήγησε χθες τις αγορές σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία η ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα οδήγησαν σε άνοδο 2% τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ.

Στην Ευρώπη ακόμη και ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με μικρή άνοδο 0,6% παρά το βεβαρημένο κλίμα που καλλιέργησαν η ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο και η προοπτική ιστορικής ήττας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας, πάντως, η στερλίνα υποχωρούσε κατά 0,6% σε 1,2785 δολάριο. Εξαίρεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αποτέλεσε μόνον η αγορά του Μιλάνου με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με οριακές απώλειες 0,03%. Αιτία, η πτώση που σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος της γειτονικής χώρας, που αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra DAΧ έκλεισε με άνοδο 0,33% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 με άνοδο 0,49%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 με άνοδο 0,4%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν κλάδοι που εξαρτώνται από το εμπόριο και τις εξαγωγές στην Κίνα, όπως εκείνος της υψηλής τεχνολογίας, οι βιομηχανίες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που εμφάνισαν τα μεγαλύτερη κέρδη από τις 5 Δεκεμβρίου.

Η είδηση, όμως, ότι η Γερμανία σημείωσε πέρυσι τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων πέντε ετών οδήγησε σε υποχώρηση το ευρώ, που αργά το βράδυ κινούνταν στο 1,1387 δολάριο. Ανοδικά κινείτο, άλλωστε, μέχρι αργά το βράδυ και η Wall Street, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να σημειώνει άνοδο κατά 0,54% και τον S&P 500 επίσης με 0,96%. Η ενίσχυση του δολαρίου έδωσε ώθηση στις μετοχές βιομηχανιών με πολλές εξαγωγές όπως οι GlaxoSmithKline, Diageo και Reckitt. Η προσδοκία για μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας οδήγησε ακόμη σε άνοδο τις πετρελαιοβιομηχανίες αλλά και τις τιμές του πετρελαίου, που ενισχύθηκαν και από την απόφαση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να μειώσουν την παραγωγή. Ετσι, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν το βράδυ στα 51,87 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 60,24 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή