Εντός του μηνός κρίνεται το μέλλον ΕΒΖ, ΕΛΒΟ, Hellenic Steel

Εντός του μηνός κρίνεται το μέλλον ΕΒΖ, ΕΛΒΟ, Hellenic Steel

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μέλλον τριών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων της χώρας. Πρόκειται για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και τη Hellenic Steel. Aν και τα περιθώρια ελιγμών είναι λίγα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας άφησε «παράθυρα» για την εξυγίανσή τους από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ο κ. Πιτσιόρλας, επισκεπτόμενος χθες τη Θεσσαλονίκη και τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ, άφησε μεγάλα περιθώρια εξυγίανσης της Hellenic Steel. Εξέφρασε ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία για τις EBZ και ΕΛΒΟ. Αναφορικά με την ΕΒΖ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω και των καταλήψεων που πραγματοποίησαν οι τευτλοπαραγωγοί στα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι το μέλλον της θα κριθεί έως τις 31 Ιανουαρίου. Αν υπάρξει στρατηγικό ενδιαφέρον, τότε την αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης, βάσει του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα, θα καταθέσει ο στρατηγικός επενδυτής. Σε άλλη περίπτωση, θα το πράξει ο βασικός πιστωτής της επιχείρησης, η Τράπεζα Πειραιώς.

Το πιο πιθανό –όπως έδειξε και η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή λίγο πριν από τις γιορτές για τις μετατάξεις προσωπικού της ΕΒΖ– είναι να συμβεί το δεύτερο. Μια τέτοια λύση θα σημάνει τη διακοπή της παραγωγής για τουλάχιστον 18 μήνες. «Ενάμιση χρόνο δεν θα ανάψουν τα φουγάρα των εργοστασίων, δεν θα σπαρθούν τεύτλα», είπε ο κ. Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς το σχέδιο εξυγίανσης. «Εφόσον η εξυγίανση/αναδιάρθρωση της εταιρείας προχωρήσει με στρατηγικό επενδυτή», πρόσθεσε, «τότε η καλλιέργεια θα συνεχίσει απρόσκοπτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εξυγίανσης της Πειραιώς προβλέπει την ανταλλαγή τραπεζικού χρέους ύψους 180 εκατ. ευρώ με περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 90 εκατ. ευρώ (εργοστάσια, μηχανήματα κ.λπ.) και «κούρεμα» των υποχρεώσεων σε προμηθευτές κατά 90%. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, εφόσον κατατεθεί το αίτημα εξυγίανσης στο δικαστήριο και ξεκινήσει διαδικασία κρατικής ενίσχυσης της επιχείρησης ύψους 15 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, αφού βεβαίως αυτή εγκριθεί από την Κομισιόν. Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε τους τευτλοπαραγωγούς ότι θα εξοφληθούν οι οφειλές της επιχείρησης προς αυτούς και ειδικά το κονδύλι που αφορά τον καταβαλλόμενο ΦΠΑ ύψους 500 χιλ. ευρώ.

Αναφορικά με την ΕΛΒΟ, ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας είπε ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο τρίτος κατά σειράν διαγωνισμός πώλησης της εταιρείας. «Από την εικόνα που έχω, υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτός θα έχει θετικό αποτέλεσμα, εν αντιθέσει με τους δύο προηγούμενους που είχαν τρέξει», είπε ο κ. Πιτσιόρλας. Σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρξει νέος διαγωνισμός εντός των επομένων 10 έως 15 ημερών.

Τέλος, για την Hellenic Steel, ο κ. Πιτσιόρλας φάνηκε περισσότερο αισιόδοξος. Ο αναπληρωτής υπουργός τη χαρακτήρισε μια «σημαντική βιομηχανία» για την οποία ενδιαφέρεται ένας «σοβαρός και γνώστης του αντικειμένου της εταιρείας» επενδυτής. Πρόκειται για την Jordan International, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, προτίθεται να προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό Οικονομίας, εξασφαλίζουν όχι μόνο την επαναλειτουργία της βιομηχανίας, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή