Δοκιμάζεται το ΚΙΝΑΛ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης βρίσκονται πλέον Κίνημα Αλλαγής και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, την Κυριακή, να εισηγηθεί θετικά για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η επακόλουθη διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος προκάλεσε ντόμινο αντεγκλήσεων, με τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή να δηλώνει πως η απόφαση του ΚΙΝΑΛ σημαίνει ταυτόχρονα και «λύση» της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, από την οποία προέκυψε η ΔΗΣΥ. Αυτή την οπτική κάθε άλλο παρά αποδέχονται στη Χαρ. Τρικούπη, η οποία απάντησε άμεσα πως «δεν υπάρχει καμία διαγραφή της ΔΗΜΑΡ» παρά μόνο ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Θεοχαρόπουλος, «μετά την άρνησή του να παραδώσει την έδρα του, αφού η στάση του και η απόφασή του ήταν αντίθετη με το σύνολο της Κ.Ο.».

Το ΚΙΝΑΛ, δε, εις επίρρωσιν της θέσεώς του, πως «άλλο Θεοχαρόπουλος, άλλο ΔΗΜΑΡ», προχώρησε στην αποστολή δηλώσεων στελεχών της ΔΗΜΑΡ, με τις οποίες παίρνουν αποστάσεις από τον κ. Θεοχαρόπουλο. Αρχικά απέστειλε τη θέση του κ. Μαργαρίτη, ο οποίος τασσόταν υπέρ του «παρών», μιλώντας για «τη συνοχή του ΚΙΝΑΛ». Στο ίδιο πλαίσιο και η δήλωση του κ. Μπουλμπασάκου, πρώην γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος επίσης δήλωνε υπέρ του «παρών», χαιρετίζοντας την απόφαση Γεννηματά για συνέδριο ενοποίησης του ΚΙΝΑΛ. Πηγές της ΔΗΜΑΡ απαντούσαν πως οι αποφάσεις ελήφθησαν συλλογικά και απλώς υπάρχουν μέλη του κόμματος που μειοψήφησαν, «όπως γίνεται σε όλες τις δημοκρατικές αποφάσεις». Οσον αφορά τη βουλευτική έδρα, σημείωναν πως «η παρουσία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των κομμάτων ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για την κοινή εκλογική κάθοδο το 2015», προσθέτοντας πως το κόμμα κράτησε μία «καθαρή θέση σε ένα εθνικό θέμα αρχών. Αυτό φαίνεται ορισμένοι συνεχίζουν να μην το κατανοούν».

Το σίριαλ πάντως είχε πολλά επεισόδια, καθώς νωρίτερα η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ είχε βγάλει ομόφωνη απόφαση πως η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου «εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Η μάχη συνεχίστηκε και τηλεοπτικά, καθώς η κ. Γεννηματά σημείωσε καυστικά (ΣΚΑΪ) πως τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Θεοχαρόπουλος περί ανταλλαγής της ψήφου του με το Επικρατείας είναι αναληθή, προσθέτοντας πως αν υπήρξε συμφωνία για να ενταχθεί ο κ. Θεοχαρόπουλος στον ΣΥΡΙΖΑ «θα φανεί σύντομα». Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής σημείωνε (Open) πως το Κίνημα Αλλαγής «δεν πάει καλά».

Παράλληλα με τον απόφαση της κ. Γεννηματά για διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου, δεσπόζει και η απόφαση για έκτακτο συνέδριο τον Μάρτιο, ώστε να ΚΙΝΑΛ να μετεξελιχθεί σε ενιαίο φορέα. Η χθεσινή απόφαση της Κ.Ο. έκανε και αυτοκριτική για τον ένα και πλέον χρόνο του Κινήματος, σημειώνοντας πως «στην πράξη ο πολυκομματικός φορέας, αντί να ενισχύσει τον πλουραλισμό, οδήγησε σε σύγχυση», κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί στην ανάγκη για «επίσπευση των βημάτων» ώστε να μετεξελιχθεί το ΚΙΝΑΛ σε έναν ενιαίο φορέα. Το ερώτημα που προκύπτει από την απόφαση είναι κατά πόσον αυτό συνεπάγεται την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ και των άλλων μικρότερων σχηματισμών που συμμετείχαν στο ΚΙΝΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή