Εξαπάτησαν 70.000 καταναλωτές μέσω Facebook

Εξαπάτησαν 70.000 καταναλωτές μέσω Facebook

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερους από 70.000 καταναλωτές εξαπάτησε κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας παραποιημένων προϊόντων και για ποσά που προσεγγίζουν τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Υστερα από έρευνα του ΣΔΟΕ, στις εγκαταστάσεις εταιρειών παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών αποκαλύφθηκε το κύκλωμα εμπορίας παραποιημένων απομιμητικών προϊόντων. Οι παραγγελίες πραγματοποιούνταν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η διανομή των προϊόντων μέσω επιχειρήσεων ταχυμεταφορών.

Στο ένα κύκλωμα διαπιστώθηκε ότι συμμετέχει πλήθος προσώπων τα οποία ταυτοποιούνται σταδιακά από το ΣΔΟΕ. Από την έρευνα προέκυψε ότι τα εμπλεκόμενα μέλη του κυκλώματος σχετίζονταν με δεκάδες λογαριασμούς στο Facebook, όπου αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες πώλησης επώνυμων προϊόντων (με φωτογραφίες) σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές, ενώ στους αγοραστές που πραγματοποιούσαν τις παραγγελίες απέστελλαν απομιμήσεις των προϊόντων (κυρίως υποδημάτων και δευτερευόντως ενδυμάτων). Οι επιχειρήσεις που φέρονται να εμπλέκονται στα κυκλώματα υπέβαλλαν πλασματικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ειδικότερα:

• Η πρώτη εταιρεία, από την αρχή της λειτουργίας της, υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ στην πραγματικότητα είχαν ολοκληρωθεί περισσότερες από 28.000 αποστολές εμπορευμάτων προς ιδιώτες πελάτες της, με αξία συναλλαγών που υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ.

• Η δεύτερη εταιρεία, που εντοπίστηκε από τον έλεγχο, υπέβαλλε επίσης μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2016-2017. Η ανωτέρω εταιρεία είχε εκδώσει 40.000 αποδείξεις συνολικής αξία περίπου 4 εκατ. ευρώ, ενώ βρέθηκαν επιπλέον συναλλαγές μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή