Βενεζουέλα: Αναγνώριση Γκουαϊντό από ΗΠΑ

Βενεζουέλα: Αναγνώριση Γκουαϊντό από ΗΠΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστικές εξελίξεις δονούσαν χθες τη Βενεζουέλα, φέρνοντας στο χείλος της κατάρρευσης την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Στη διάρκεια ογκώδους συλλαλητηρίου της αντιπολίτευσης, ο 35χρονος Χουάν Γκουαϊντό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης που διέλυσε ο Μαδούρο, αυτοανακηρύχθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον αναγνώρισε ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας «να στηρίξουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας». Από το προεδρικό μέγαρο του Καράκας, ο Μαδούρο έκανε λόγο για «πραξικόπημα», κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να τον στηρίξουν και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δίνοντας προθεσμία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Βραζιλία, Χιλή, Αργεντινή, Εκουαδόρ, Περού, Γουατεμάλα, Κολομβία και Κόστα Ρίκα αναγνώρισαν τον Γκουαϊντό, ενώ η Βολιβία στάθηκε στο πλευρό του Μαδούρο και το Μεξικό δήλωσε ότι συνεχίζει «προς το παρόν» να τον αναγνωρίζει.

Επικοινωνία με Ερντογάν

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και εξέφρασε την υποστήριξή του. Το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία «παρακολουθεί πολύ προσεκτικά» τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και βρίσκεται σε διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, εξαγριωμένοι πολίτες διαδήλωσαν σε περισσότερες από 60 εργατικές συνοικίες του Καράκας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες ταραχές με τα στρατεύματα και να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα, όπως ανακοίνωσε τοπική οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντιπολίτευση φαίνεται να έχει ενισχυθεί χάρη στον Γκουαϊντό, αλλά και από την ψυχρή διεθνή υποδοχή της δεύτερης θητείας του Μαδούρο, που πολλοί θεωρούν παράνομη. Ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή στη διακυβέρνηση θα προέλθει μόνο από τη μεταβολή των συμμαχιών στο εσωτερικό του στρατεύματος που, επί του παρόντος, στέκεται στο πλευρό του Μαδούρο, παρότι εκδηλώθηκε περιορισμένο κίνημα στην Εθνοφρουρά, το οποίο κατεστάλη γρήγορα.

«Μας έκλεψαν τα όνειρά μας, κατέστρεψαν την οικογένειά μας και τώρα θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα βρώμικα κόλπα τους για να παραμείνουν για πάντα στην εξουσία», λέει ο Εράσμο Χερνάντεζ, συνταξιούχος καθηγητής στην πόλη Μπαρίνας, στις κεντροδυτικές κοιλάδες της χώρας.

Αντιδιαδήλωση

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε προγραμματίσει αντιδιαδήλωση, ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι απείλησαν τον Γκουαϊντό με φυλάκιση. Την ίδια ώρα, δεκάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα άγαλμα του εκλιπόντος σοσιαλιστή προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999-2013) στην πόλη Σαν Φελίξ, στο κρατίδιο Μπολίβαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή