Νταβός: ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός για την Αγκελα Μέρκελ

Νταβός: ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός για την Αγκελα Μέρκελ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΒΟΣ. Τις σοβαρές αμφιβολίες της για τη μεταβαλλόμενη προσέγγιση στις διεθνείς υποθέσεις και τη νέα τάξη πραγμάτων, από την οποία απουσιάζουν ο συμβιβασμός και η πολυεθνική δράση, διατύπωσε από το Νταβός χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Υπάρχει μια νέα προσέγγιση του κόσμου σήμερα, μια άποψη που αμφισβητεί το διεθνές σύστημα και προβάλει ως προτεραιότητα τα εθνικά συμφέροντα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, για να συνεχίσει: «Εχω σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσον αυτή είναι η σωστή οδός να βαδίσουμε».

«Πιστεύω ότι όσον αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα θα έπρεπε να τα αντιλαμβανόμαστε πρώτα με τέτοιο τρόπο, ώστε να θυμόμαστε πάντα ότι και οι άλλοι έχουν τα δικά τους συμφέροντα, να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και μετά να συνδιαμορφώνουμε μια κατάσταση ευνοϊκή για όλους, που θα μας καθοδηγεί στη διεθνή πολιτική μας», είπε χαρακτηριστικά, υπεραμυνόμενη της παγκοσμιοποίησης. Παρ’ όλα αυτά, αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης των διεθνών θεσμών: «Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τους υπάρχοντες θεσμούς και να τους αλλάξουμε ώστε η ισορροπία ισχύος να απεικονίζεται ρεαλιστικά στον τρόπο που έχουν οικοδομηθεί», υπογράμμισε. Η ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έρχεται σε μια στιγμή μεγάλης πολιτικής αναταραχής στην Ευρώπη. Η Μέρκελ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την επανεκλογή της, είτε ως επικεφαλής του κόμματός της είτε ως καγκελάριος και πως η τρέχουσα θητεία της, που εκπνέει το 2021, είναι η τελευταία.

Οι χθεσινές δηλώσεις της ερμηνεύονται ως μια αποδοκιμασία των εθνικιστικών πρακτικών και του λαϊκισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική», που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Δυσάρεστη έκπληξη, πάντως, για όσους προσδοκούν γενναίες αποφάσεις στον τομέα της ενέργειας αποτέλεσε η προσπάθειά της να συνδέσει την τύχη του αμφιλεγόμενου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Northstream 2 με την τύχη της βιομηχανίας άνθρακα στη Γερμανία. To Bερολίνο υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ να ακυρώσει τα σχέδιά του για τον ρωσικό αγωγό, καθώς οι εμπλεκόμενες γερμανικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με επιβολή κυρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή