Σκληρό παζάρι για τη Συρία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεαματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα επιβεβαίωσαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν στο Κρεμλίνο, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσουν νέα, ουσιώδη μέτρα για το βασικό θέμα της χθεσινής συνάντησής τους, το Συριακό.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών τους, οι δύο άνδρες επιδοκίμασαν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, αν και νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, καμία ένδειξη υλοποίησης αυτής της απόφασης.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στην αξίωσή του για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων και σε βάθος 20 μιλίων (32 χιλιομέτρων) επί συριακού εδάφους, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει το κενό που θα αφήσουν οι Αμερικανοί στη βόρεια Συρία να καλυφθεί από «τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και η (κουρδική πολιτοφυλακή) YPG». Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί «είναι θετικοί» έναντι της πρότασής του και ότι «δεν έχει κανένα θέμα με τη Ρωσία» για το εν λόγω ζήτημα. Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και δήλωσε ότι «σέβεται τις αποφάσεις της Τουρκίας για την ασφάλειά της», δεν έκανε καμία αναφορά στην αξίωση του Ερντογάν. Αντίθετα, δήλωσε ότι η Μόσχα «υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ και των Κούρδων» για μια λύση που «θα ενισχύσει την ασφάλεια της Συρίας και των γειτονικών κρατών».

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσφορία του για τις δραστηριότητες των τζιχαντιστών στον θύλακο του Ιντλίμπ, αν και απάλλαξε από ευθύνες την Τουρκία και δήλωσε ότι οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση λύσεων. Αναφορικά με την πολιτική διαδικασία για το Συριακό, ανήγγειλε ότι θα φιλοξενήσει στο προσεχές μέλλον τριμερή σύνοδο κορυφής Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συγκρότηση της επιτροπής που θα συντάξει το μελλοντικό συριακό σύνταγμα, με συμμετοχή τόσο της κυβέρνησης Ασαντ όσο και της αντιπολίτευσης.

Κατά τα λοιπά, Πούτιν και Ερντογάν εγκωμίασαν τη δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στο εμπόριο, την ενέργεια και τον τουρισμό. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου TurkishStream, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019 και στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, το οποίο, όπως είπε, θα είναι έτοιμο το 2023, κάτι που θα συμπέσει με τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Στην ημερήσια επίσκεψη εργασίας, στη Μόσχα, ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόταν από τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας, Ενέργειας και Γεωργίας, από τον διοικητή της κεντρικής υπηρεσίας Πληροφοριών και άλλους αξιωματούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή