H Fed ερευνά τον ρόλο της Deutsche Bank στο σκάνδαλο της Danske

H Fed ερευνά τον ρόλο της Deutsche Bank στο σκάνδαλο της Danske

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπαίνει η Deutsche Bank εξαιτίας της εμπλοκής της στην υπόθεση εικαζόμενου ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, ύψους 200 δισ. ευρώ, από την Danske Bank. Η Fed εξετάζει με ποιον τρόπο μεταχειρίστηκε η Deutsche Bank δισεκατομμύρια δολάρια από ύποπτες συναλλαγές που έγιναν από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg. Η έρευνα της Fed βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, με την περαιτέρω διερεύνηση ενός σκανδάλου, που ενδέχεται να αποδειχθεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, να είναι ευπρόσδεκτη από όλους, πλην όσων ενδεχομένως εμπλέκονται.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και εποπτικής αρχής του τραπεζικού τομέα ελέγχουν κατά πόσον ο αμερικανικός βραχίονας της Deutsche Bank ήλεγξε στον βαθμό που ήταν υποχρεωμένη τα κεφάλαια που προήλθαν από το υποκατάστημα της Danske στην Εσθονία, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η Danske, η οποία χρησιμοποίησε ανταποκρίτριες τράπεζες όπως η Deutsche Bank, έχει παραδεχθεί πως μεγάλο μέρος των περίπου 200 δισ. ευρώ που πέρασαν από το υποκατάστημά της στην Εσθονία ενδέχεται να έχει ύποπτη προέλευση. «Δεν υπάρχει έρευνα», ανακοίνωσε χθες η Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι «έλαβε αρκετά αιτήματα για παροχή πληροφοριών από κανονιστικές αρχές και υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανά την υφήλιο…

Η Deutsche Bank εξακολουθεί να παρέχει πληροφορίες και να συνεργάζεται με τις Αρχές που διερευνούν» την υπόθεση. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, τράπεζες που λειτουργούν στο αμερικανικό έδαφος πρέπει να ελέγχουν τους πελάτες τους και τις συναλλαγές τους ώστε να εντοπίζουν δυνητικό ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και να ειδοποιούν τις Αρχές. Πρώην υπάλληλος της Danske είχε αποκαλύψει το φθινόπωρο πως πολλά από τα παράνομα κεφάλαια είχαν διακινηθεί μέσω της Deutsche Bank στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Στέφαν Βίλκεν, επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος στην Deutsche Bank, και ένας αξιωματούχος της γερμανικής κανονιστικής αρχής του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin) θα καταθέσουν στις 4 Φεβρουαρίου σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικού εγκλήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή