Σαν σήμερα, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί επέστρεψε στο Ιράν και επέβαλλε την Σαρία (βίντεο)

Σαν σήμερα, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί επέστρεψε στο Ιράν και επέβαλλε την Σαρία (βίντεο)

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια, ο εξόριστος για 15 χρόνια στο Παρίσι από τον  Σαντάμ Χουσεΐν,  Αγιατολάχ Ρουχολάχ Μουσαβί Χομεϊνί προσγειώθηκε με πτήση της Air France στην Τεχεράνη για να αναλάβει την εξουσία της χώρας.

Σχεδόν 1 εκατομμύριο Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής που συνέδεε το αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο νεκροταφείο της Τεχεράνης, όπου θα εκφωνούσε την πρώτη ομιλία του. 

 Ο Χομεϊνί  – ως πρωτεργάτης και επικεφαλής του σιιτικού κλήρου  – επέβαλλε την Σαρία και μετέτρεψε το ως τότε φιλοδυτικό Ιράν σε θεοκρατικό ισλαμικό κράτος. Επίσης  υπήρξε μια από τις κινητήριες δυνάμεις της ιρανικής επανάστασης του 1979, με την οποία ανατράπηκε το προϋπάρχον καθεστώς και ο σάχης της χώρας, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από το Ιράν.

Η επιστροφή του 78χρονου Χομεϊνί σήμανε το τέλος 2.500 ετών μοναρχίας στην χώρα και την δημιουργία του πρώτου θεοκρατικού κράτους στον κόσμο που διέπεται αυστηρά από τον ισλαμικό νόμο. 

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αγιατολάχ Χομεϊνί οι σχέσεις του Ιράν με τον δυτικό κόσμο επιδεινώθηκαν ενώ τον Νοέμβριο του 1979 πραγματοποιήθηκε επίθεση κατά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τεχεράνη, γεγονός που οδήγησε στη διπλωματική κρίση των ομήρων με τις ΗΠΑ.

Από το 1980, το Ιράν βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με το γειτονικό Ιράκ, για δέκα έτη (1980-90). Ο Χομεϊνί αρνήθηκε μια ειρηνική λύση επιλέγοντας να παρατείνει τον πόλεμο ελπίζοντας στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ παράλληλα αξιοποίησε πολιτικά το γεγονός του πολέμου με σκοπό να τονώσει το αίσθημα εθνικής ενότητας.

Ο Χομεϊνί ήταν ο θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης του Ιράν από το 1979 ως το 1989. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, στις 3 Ιουνίου 1989, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή