Τρίποντα των χρημάτων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παλιά μεγαλεία για την Ελλάδα στο μπάσκετ φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το αν θα είναι ζευγάρι στον τελικό ή στον ημιτελικό της Euroleague Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, πλέον δεν συζητείται. Για εκείνο που παλεύουν οι «αιώνιοι» είναι να περάσουν στην οκτάδα των πλέι οφ. Οι «ερυθρόλευκοι», που το είχαν σίγουρο και πάλευαν για το πλεονέκτημα έδρας, χάνουν έδαφος, ενώ οι «πράσινοι» έχουν μπροστά τους ανηφόρα.

Η αιτία για το γιατί υπήρξε αυτή η οπισθοδρόμηση δεν χρειάζεται πολλές αναλύσεις για να βρεθεί. Είναι θέμα το πόσα λεφτά διαθέτεις και τι παίκτες αγοράζεις. Πληρώνεις πολλά, φτιάχνεις ομάδα. Αντιθέτως, χαμηλώνεις τον προϋπολογισμό… βράζεις με το ζουμί σου. Είναι πλέον βασικός κανόνας σε όλα τα ομαδικά αθλήματα. Και ειδικά στο μπάσκετ, αλλά και στο βόλεϊ. Το ποδόσφαιρο, αν και υπάρχουν κι άλλες παράμετροι, δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τον κανόνα.

Μια ματιά στην κατάταξη της Euroleague, βάσει μπάτζετ, είναι αρκετή για του λόγου το αληθές. Κάτω από τη μέση βρίσκονται οι δύο ελληνικές ομάδες. Σχεδόν αντίστοιχη είναι και η βαθμολογική τους σειρά. Δεν είναι τυχαίο πως από το… πουθενά, πριν από λίγα χρόνια, πρώτη η Φενέρμπαχτσε και έπειτα η Εφές Αναντολού έφτιαξαν ισχυρές ομάδες. Το ίδιο και η Μπάγερν.

Είναι πλέον σίγουρο πως με το σύστημα της Euroleague, όπως κι αυτό του Champions League, οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι. Οσοι έχουν τα πολλά χρήματα και αγοράζουν ακριβούς παίκτες, επομένως και τους καλούς, θα ανοίγουν την αγωνιστική «ψαλίδα» από αυτούς που περιορίζονται στα λίγα. Με την απλή γλώσσα της οικονομίας, τα λεφτά φέρνουν τα λεφτά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή