ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τη στήριξή τους στον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει στις 26 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα ο Ν. Μαδούρο, «Ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας», λέει ο Νικολάς Μαδούρο ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

Η αποστολή στρατού στη Βενεζουέλα είναι «μια επιλογή» που βρίσκεται στο τραπέζι, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό δίκτυο του CBS.

«Σίγουρα πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στην κατηγορία "είναι μια επιλογή"», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. 

Μέρκελ: Ο Γκουαϊδό είναι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η χώρα της αναγνωρίζει τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως «μεταβατικό» πρόεδρο της Βενεζουέλας, ζητώντας του να προετοιμάσει «γρήγορα» νέες εκλογές.

Ο Γκουαϊδό «είναι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος κατά τη γερμανική άποψη και την άποψη πολλών ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε από το Τόκιο η Μέρκελ στη διάρκεια συνάντησής της με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε.

Μετά την άρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει ως χθες Κυριακή νέες προεδρικές εκλογές, όπως του είχαν ζητήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο «Γκουαϊδό είναι πλέον ο άνθρωπος με τον οποίο μιλάμε για αυτό το θέμα και άρα αναμένουμε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό την εκλογική διαδικασία», επεσήμανε η καγκελάριος.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα διεξαχθεί γρήγορα και ειρηνικά», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Στο Βερολίνο μια από τις εκπροσώπους της Μέρκελ, η Μαρτίνα Φιτς, δήλωσε ότι η Γερμανία αναμένει από τον Γκουαϊδό να προετοιμάσει «μια περίοδο μεταβατική», η οποία θα οδηγήσει σε «αξιόπιστες» εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας ανακοίνωσε την παροχή υπό όρους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την κατάσταση του πληθυσμού στη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένου του τομέα της υγείας», δήλωσε.

«Η Γερμανία θα διαθέσει 5 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια για τη Βενεζουέλα μόλις το επιτρέψει το πολιτικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Σάντσεθ: Η ισπανική κυβέρνηση αναγνωρίζει επισήμως τον Γκουαϊδό 

«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, καλώντας τον Χουάν Γκουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει στις 26 Ιανουαρίου ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο προς τον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές.

Βρετανία: Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει - Στηρίζουμε Γκουαϊδό

Από την πλευρά του  ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έγραψε στο Twitter.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές».

 

Μακρόν: Οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα και δημοκρατικά

«Οι Βενεζουελάνοι έχουν το δικαίωμα να εκφρασθούν ελεύθερα και δημοκρατικά. Η Γαλλία αναγνωρίζει τον@jguaido ως "ασκούντα χρέη προέδρου" για να εφαρμόσει εκλογική διαδικασία. Υποστηρίζουμε την Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε με την ΕΕ, κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», έγραψε ο πρόεδρος της Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, στο twitter.

 

Η Γαλλία θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό «έχει την νομιμοποίηση για να οργανώσει προεδρικές εκλογές», είχε δηλώσει λίγη ώρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Απέναντι στην άρνηση του προέδρου Μαδούρο να οργανώσει εκλογές για την αποσαφήνιση και τον κατευνασμό της κατάστασης στη Βενεζουέλα, θεωρούμε ότι ο κ. Γκουαϊδό έχει την ικανότητα, τη νομιμοποίηση, να οργανώσει αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο δίκτυο France Inter.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώνονται από χώρες όπως η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

«Δεν πρόκειται για ανάμειξη, από την στιγμή που υπάρχει κρίση σε μία χώρα, υπάρχει έκκληση του προέδρου Γκουαϊδό για υποστήριξη με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Η χώρα αυτή είναι καθημαγμένη, υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες, υπάρχει καταπίεση, υπάρχει φοβερός πληθωρισμός, οι άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους», πρόσθεσε.

Σουηδία

«Η Σουηδία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο η υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Κουρτς: Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέβασε στο Twitter.

«Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν τη στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο κείμενο στα ισπανικά που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του αυστριακού καγκελάριου στο Twitter.

 

 

Δανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Ολλανδία 

Και η Ολλανδία αναγνώρισε τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ.

«Η περίοδος των οκτώ ημερών για τη διοργάνωση δημοκρατικών και διαφανών εκλογών στη Βενεζουέλα εξέπνευσε σήμερα», έγραψε ο Μπλοκ στον λογαριασμό του στο Twitter στη διάρκεια συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε η ελευθερία και η δημοκρατία να επιστρέψουν αμέσως στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.

 

 

Λετονία 

«Η Λετονία αναγνωρίζει και στηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλα. Ζητάμε τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών @jguaido», ανέφερε στο Twitter o Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

 

 

Λιθουανία

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους έγραψε στον δικό του λογαριασμό ότι η ΕΕ λαμβάνει συλλογική δράση διότι το μπλοκ επιθυμεί να αποκατασταθεί «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» στη Βενεζουέλα.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ