Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Τουρκία

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Τουρκία

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που αύριο θα επισκεφθεί επισήμως τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μετά το 1933 όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σχολή ως πρώην πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας θα ξεναγηθεί και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, νωρίτερα θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία, ενώ στη σημερινή συνάντηση του με τον πρόεδρο Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, το Κυπριακό, το ζήτημα της οικονομίας, της ενέργειας, του μεταναστευτικού, των περιφερειακών εξελίξεων, της ασφάλειας και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, περιγράφοντας την ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, συμπεριέλαβε σε αυτήν σειρά ζητημάτων από την «τουρκική» μειονότητα στη Δυτική Θράκη έως τα «νησιά» και το ανατολικό Αιγαίο.

«Με την Ελλάδα έχουμε πυκνή ατζέντα. Θα έχουμε μία πυκνή ατζέντα, όπως διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο ΤΑΠ, o turkish stream, η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, η μειoνότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών. Το Αιγαίο, η  Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά», ανέφερε ο Ιμπραήμ Καλίν  μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε:

«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στο ανατολικό Αιγαίο και κινήσεις που θα κλείσουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή τόνισε την ανάγκη οικοδόμησης αμοιβαίας επωφελούς σχέσης. Αναγνώρισε ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ακολούθησε περίοδος επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών, όπως αυτό με την κράτηση των δυο ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, με αποκορύφωμα τις επιθετικές δραστηριότητες των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η σχέση του με τον πρόεδρο Ερντογάν βασίζεται στον σεβασμό και την ειλικρίνεια και σε συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας αρμονικής σχέσης». 

Από την πλευρά του ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Χάλκη.

«Ένα από τα πρώτα ευχάριστα γεγονότα αυτού του μηνός είναι ότι μεθαύριο, την Τετάρτη, όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης την μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονής της Αγίας Τριάδος, θα μας επισκεφθεί εκεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Τσίπρας, ο οποίος την προτεραίαν, δηλαδή την Τρίτη, θα είναι ο επίσημος φιλοξενούμενος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Την άλλη ημέρα θα τον έχουμε εμείς στην Χάλκη, θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Άγιο Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Έλληνος Πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών.

Το ότι η επίσκεψις του κυρίου Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στην Χάλκη έχει και ένα ιδιαίτερον συμβολισμόν, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμεθα την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της» ανέφερε πρόσφατα ο κ.κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους πιστούς, μετά από την Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε στον Ι.Ναό Παναγίας Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Τουρκίας (+1 ώρα) έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα

16:00 'Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.

16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Αύριο Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή