Επικήρυξη των οκτώ λίγο πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού

Επικήρυξη των οκτώ λίγο πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδειξη της βαρύτητας και της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, είναι η ανάρτηση των ονομάτων τους από το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος ως επικηρυγμένων έναντι 700.000 ευρώ για καθέναν, χθες, ημέρα άφιξης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα. Αν και οι οκτώ ανακηρύχθηκαν ως καταζητούμενοι μαζί με ακόμη 66 Τούρκους που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση FETO (Γκιουλενιστές), ο χρόνος επιλογής ανάρτησης της λίστας από το υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί μια υψηλού συμβολισμού υπενθύμιση προς την Αθήνα και απόδειξη ότι, παρά τις αμετάκλητες και τελεσίδικες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η υπόθεση παραμένει «κόκκινο πανί» για τον κ. Ερντογάν. Αλλωστε, οι οκτώ βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι σίγουρα μια τέτοια κίνηση δεν συνεισφέρει στη διαχείριση του ζητήματος και σε κάθε περίπτωση έχει αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Το συνολικό κονδύλι που διαθέτει η Αγκυρα για την επικήρυξη των 74 προσώπων που αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, αγγίζει τα 12,7 εκατ. και για τους 74 καταζητούμενους για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO). Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα είχε εκδώσει προ μηνών και ερυθρά αγγελία διεθνών αναζητήσεων μέσω της Interpol για τους οκτώ, που, πάντως, ουδέποτε μεταβιβάστηκε, καθώς όσοι καταζητούνται από την Αγκυρα δεν κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα αλλά για τις πολιτικές πεποιθήσεις τους.

Σε γενικές γραμμές, οι Τούρκοι κάνουν κατάχρηση του συγκεκριμένου εργαλείου, κάτι που έχει προκαλέσει την ενόχληση και άλλων χωρών. Αιωρείται, ωστόσο, ένα ερώτημα για την επικήρυξη των οκτώ πρώην στρατιωτικών που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο από την Ελληνική Δημοκρατία. Αν ζητείται από όσους φιλοδοξούν να διεκδικήσουν την επικήρυξη στους οκτώ, να δράσουν στο έδαφος μιας ξένης χώρας, η οποία και έχει αποδώσει καθεστώς πολιτικού ασύλου. Παρότι, ξεκάθαρα, η επικήρυξη αποτελεί μέσο πολιτικής πίεσης προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που η Αγκυρα κατηγορεί για υπόθαλψη Γκιουλενιστών, είναι σαφές ότι οι υπαινιγμοί που προκύπτουν, επιβαρύνουν, αν μη τι άλλο, μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή