«Οχι σκληρά σύνορα», λέει η Μέι

«Οχι σκληρά σύνορα», λέει η Μέι

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μία εβδομάδα αφότου η βρετανική Βουλή εξουσιοδότησε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας με την Ε.Ε., η Μέι μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες. Ομως, σύμφωνα με την παρομοίωση που χρησιμοποίησε το BBC, στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών «επικρατεί παγωνιά, με πιθανότητα παγετού».

Κατά την αυριανή συνάντησή της με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Τερέζα Μέι θα υποστηρίξει ότι αν δεν υπάρξουν νομικά δεσμευτικές αλλαγές στη συμφωνία, η Ε.Ε. θα βρεθεί αντιμέτωπη με την προοπτική άτακτης εξόδου της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά τα προβλήματα θα είναι πολύ σφοδρότερα για τη Βρετανία, ως εκ τούτου το επιχείρημα της Μέι είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σαφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Μια ακόμη φορά, περιμένουμε να ακούσουμε τι έχει να μας πει η πρωθυπουργός». Πολλοί παρατηρητές υποψιάζονται ότι οι δύο πλευρές «ροκανίζουν τον χρόνο» έως τις παραμονές της βρετανικής εξόδου, οπότε η διαπραγμάτευση θα μπει στην τελική ευθεία. «Από πολιτική σκοπιά, ακόμη υπάρχει χρόνος», δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ιαπωνία.

Εν τω μεταξύ, ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. η Βρετανίδα πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες τη Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να επαναλάβει τη δέσμευσή της ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η διάσχιση των ιρλανδικών συνόρων χωρίς εμπόδια «είναι ο θεμέλιος λίθος γύρω από τον οποίο έχει συγκεντρωθεί η κοινότητα της Βόρειας Ιρλανδίας για να ζήσει με ειρήνη και ευημερία», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. «Δεν θα κάνω τίποτα που θα το έθετε σε κίνδυνο».

Ομως, ο μηχανισμός που περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα (backstop) προβλέπει ότι η Βρετανία θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. ώστε να αποτραπούν οι τελωνειακοί έλεγχοι. Αυτό δεν ικανοποιεί τους οπαδούς της καθαρής ρήξης της Βρετανίας με την Ε.Ε., οι οποίοι ζητούν από τη Μέι να επιτύχει τροποποιήσεις.

Η Σουηδία

Το βρετανικό σίριαλ παρακολουθείται και στη Σουηδία, όπου το αντιευρωπαϊκό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών θέτει σε δεύτερη μοίρα τη ρητορική περί αποχώρησης από την Ε.Ε. Ο επικεφαλής του κόμματος Γίμι Οκεσον υποστήριξε χθες στο σουηδικό ραδιόφωνο ότι οι δυσκολίες που συναντά η Βρετανία δείχνουν σαφώς «ότι η Ε.Ε. κάνει ό,τι μπορεί για να περιπλέξει τη βρετανική αποχώρηση». «Θα ήταν ανευθυνότητα να φύγει η Σουηδία προτού δούμε πώς πάνε τα πράγματα στη Βρετανία», προσέθεσε, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί με κόμματα άλλων χωρών «για να αλλάξει την υπερεθνική ένωση».

Ο Οκεσον και όσοι βιάζονται να αντλήσουν γρήγορα συμπεράσματα, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν. Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε. θεωρούν όλο και πιθανότερη μια καθυστέρηση της βρετανικής εξόδου. «Μπορεί να είναι μόνο για λίγες εβδομάδες, έως τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουλίου», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ασχολείται με το Brexit. «Δεν ξέρουμε αν θα μας οδηγήσει κάπου, απλά θα εξαγοράσουμε λίγο χρόνο», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή