Ευθεία σύγκρουση των πρώην εταίρων στη Βουλή – 153 «ναι» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ευθεία σύγκρουση των πρώην εταίρων στη Βουλή – 153 «ναι» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη στήριξη 153 βουλευτών υπεψηφίστηκε από τη Βουλή η κύρωση του Πρωτόκολλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σε μία συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου κυριάρχησε η δημόσια αντιπαράθεση των μέχρι πρότινος κυβερνητικών εταίρων, Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου.

Ξεκινώντας την επίθεσή του στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σημείωσε:

«Είμαι 25χρονια στο κοινοβούλιο. Ούτε εκβίασα, ούτε εκβιάστηκα, αλλά έλαχε στο τέλος της κοινοβουλευτικής μου ζωής, μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, να ‘εκτελεστώ’ και να μου κοπεί το δικαίωμα να μιλάω στο Κοινοβούλιο», ανέφερε και συνέχισε:

«Κύριε πρωθυπουργέ, είναι ένα έγκλημα που διαπράξατε. Αναλαμβάνω την ευθύνη όσον αφορά τον εαυτό μου αλλά όσον αφορά τους ΑΝΕΛ είναι έγκλημα που δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Αποφασίσατε να μας κάνετε να σιωπήσουμε».

«Πλέον περάσατε στην εποχή της καρέκλας όπου η καρέκλα και η θέση είναι ανταλλάξιμη με την ψυχή», τόνισε, συνεχίζοντας να απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε:

«Εξαγοράζεται από σας με υπουργική καρέκλα για να πετύχετε το 151. Αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι μιλάμε για πλήρη αποτροπή και του Συντάγματος αλλά και της ηθικής. Να κυβερνήσετε με 151 εκ των οποίων οι τρεις είναι του εταίρου σας, τους οποίους πήρατε με υπουργικές καρέκλες και τους στερήσατε και τον λόγο».

Ευθεία σύγκρουση των πρώην εταίρων στη Βουλή – 153 «ναι» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ-1

Στον κ. Καμμένο απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας:

«Όπως είδατε είμαι εδώ. Όχι για να ακολουθήσω την προσπάθεια που καταβάλλετε τις τελευταίες μέρες να αποκαθηλώσετε ένα κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας των τελευταίων ετών. Ακούγοντάς σας όμως και χωρίς να θέλω να μπω σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες, 4 φορές αναφερθήκατε, ότι δεν έχετε απλώσει γέφυρες στη διαπλοκή», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Ακούγοντάς σας όμως χωρίς να θέλω να μπω σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες, τέσσερις φορές αναφερθήκατε για γέφυρες, λες και κάποιος σας το ζήτησε. Θα σας αφιερώσω αυτούς τους στίχους από το ποίημα «Η Πόλις», του Καβάφη::

«΄Καινούργιους τόπους δε θα βρεις, δε θα βρεις άλλες θάλασσες, η πόλις θα σ’ ακολουθεί'. Και σας το αφιερώνω γιατί σε λίγους μήνες αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι τα θετικά που πράξατε. Και σας διαβεβαιώνω: Θα με ευγνωμονείτε που είδα τον σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση. Και που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς».

Ο Π. Καμμένος απάντησε εκ νέου στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα:

«Τις γέφυρες μου τις γράψατε χθες σε μήνυμα που μου στείλατε στο κινητό μου. Και δεν σας κρύβω ότι αυτό με ενόχλησε περισσότερο από όλα. Θα σας αφιερώσω εγώ όμως. Θα σας αφιερώσω στίχους από το ποίημα του Γεωργίου Στρατήγη «Ματρόζος», ενός μεγάλου ναύαρχου από τις Σπέτσες που όπως εξήγησε έδωσε όλη του την περιουσία για τον αγώνα του 1821. «Αν ζητιάνοι σαν και με δεν έχυναν το αίμα,  καπεταναίοι σαν και σε δεν θα φορούσαν στέμμα».

Στη συνέχεια, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «να' σαι καλά» και αποχώρησε από την αίθουσα.

Μητσοτάκης: Ο τραγέλαφος κλείνει με μελόδραμα

«Για αυτά που είδαμε σήμερα τι να πω;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «τετραετή τραγέλαφο» που «τελειώνει με ένα μελόδραμα». Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκ νέου εκλογές άμεσα, για να φέρουν «την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα», λέγοντας πως «όσο συντομότερα γίνουν, τόσο το καλύτερο».

«Αντί να πάει σε εκλογές ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα χωρίς πολιτική νομιμοποίηση. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ όσα βιώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ελληνική Δημοκρατία ζει στιγμές πολιτικής συναλλαγής. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε εκβιασμούς» δήλωσε.

«Ναι» από 153

Την κύρωση του Πρωτοκόλλου υπερψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές, (Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά)

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε «παρών».

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν έξι βουλευτές. Τρεις βουλευτές από τη ΔΗΣΥ, Ευάγγελος Βενιζέλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης οι οποίοι εξέφρασαν πρόθεση ψήφου κατά της κύρωσης του Πρωτοκόλλου.

Απών επίσης από τη ψηφοφορία ήταν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης.

Σε σύνολο 294 παρόντων «υπέρ» ψήφισαν 153 βουλευτές, όχι 140 βουλευτές και ένας παρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή