Ισραήλ: Υπερορθόδοξη υποψήφια στους Εργατικούς

Ισραήλ: Υπερορθόδοξη υποψήφια στους Εργατικούς

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ βρίσκεται μια υπερορθόδοξη Εβραία. Ποτέ ξανά οι Εργατικοί δεν είχαν τέτοιου είδους υποψήφια, καθώς οι περισσότεροι υπερορθόδοξοι Εβραίοι υποστηρίζουν κόμματα που ανήκουν στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό. Ομως, η 38χρονη Μιχάλ Ζερνοβίτσκι απεχθάνεται την κυβέρνηση αυτή, κατηγορώντας τα υπερορθόδοξα (χαρεντί) κόμματα ότι είναι μισόν αιώνα πίσω στα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλοφίλων και σε πολλά άλλα ζητήματα.

Συζητώντας με μοντέρνους νέους των πόλεων, που μπορεί να μην έχουν ανταλλάξει ποτέ ούτε μία κουβέντα με τους γείτονές τους με τα μαύρα καπέλα, η Ζερνοβίτσκι μοιάζει με απεσταλμένη από άλλον πλανήτη. Τους εξηγεί ότι στην υπερορθόδοξη κοινότητα βρίσκεται σε εξέλιξη μια «επανάσταση». Οι «νέοι χαρεντίμ», όπως τους αποκαλεί, βρίσκονται πιο κοντά στα εγκόσμια, χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και διψούν για αλλαγή, για επαφές και αποδοχή από την ευρύτερη ισραηλινή κοινωνία. Είναι επίσης, όπως λέει η Ζερνοβίτσκι, περισσότερο πρόθυμοι από ποτέ να γυρίσουν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα.

«Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στα όσα κάνει το υπερορθόδοξο κατεστημένο και σε αυτό που θέλουν οι άνθρωποι», λέει η Ζερνοβίτσκι. Η μητέρα τεσσάρων παιδιών ήταν στην πρώτη «φουρνιά» γυναικών που σπούδασαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε τεχνική σχολή για υπερορθόδοξους. Τηρεί την υπερορθόδοξη παράδοση, που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν περούκα, η οποία όμως περνάει τελείως απαρατήρητη, ενώ το πάθος της είναι να αλλάξει τα σχολεία στα οποία τα παιδιά των υπερορθόδοξων διδάσκονται Ταλμούδ και Τορά, αλλά όχι μαθηματικά, φυσικές επιστήμες και ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή