Το μοναδικό, άγνωστο βιβλιοπωλείο της Χάλκης

Το μοναδικό, άγνωστο βιβλιοπωλείο της Χάλκης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν Ιούλιος του 2016, όταν ο Ναζίμ Χικμέτ Ερκάν αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολύβουη Κωνσταντινούπολη και να ξεκινήσει μια νέα ζωή στη Χάλκη, αναζητώντας ηρεμία και πιο …χαλαρούς ρυθμούς απ' αυτούς μιας μητρόπολης.

Εκεί, στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Πριγκιποννήσων, όπου ο πληθυσμός τον χειμώνα δεν ξεπερνά τις 3.000 άτομα, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που τριπλασιάζεται από όλους όσοι θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές της, ο Ναζίμ Χικμέτ Ερκάν βρήκε την ηρεμία που αναζητούσε και έστησε το μοναδικό βιβλιοπωλείο – παλαιοπωλείο του νησιού: ένα μέρος που «αναδύει» το άρωμα μιας άλλης εποχής και «ξεχειλίζει» ιστορία, αφού τα βιβλία του είναι είτε σπάνιες εκδόσεις είτε φέρουν πάνω τους σημάδια από τη μακρά πορεία τους στις βιβλιοθήκες τρίτων.

Μάλιστα, ανάμεσα στους μικρούς «θησαυρούς» γνώσης που βρίσκει κάποιος σε κάθε γωνιά του "Heybeli Sahaf", όπως είναι το όνομα του βιβλιοπωλείου, μπορεί να ανακαλύψει κάποιος και πολλά παλιά βιβλία στα ελληνικά.

Το βιβλιοπωλείο βρίσκεται καθώς ανηφορίζει κανείς την οδό Lozan Zaferi και ξεχωρίζει για τη λευκή περίτεχνη πρόσοψή του. Μάλιστα, το έχει επισκεφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ναζίμ Χικμέτ Ερκάν, ο οποίος περιγράφει τον κ. Βαρθολομαίο ως έναν «πολύ συμπαθητικό και προσηνή άνθρωπο, με μεγάλη αγάπη για το βιβλίο».

Το μοναδικό, άγνωστο βιβλιοπωλείο της Χάλκης-1

Στα βιβλία και άλλα αντικείμενα από … «δεύτερο χέρι» που πωλούνται στο «Heybeli Sahaf» υπάρχουν πολλές σπάνιες εκδόσεις, όπως αυτή έργου του Ναζίμ Χικμέτ, εκ των σημαντικότερων «φωνών» της τουρκικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, με χρονολογία έκδοσης το 1932, αλλά και πολλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες περασμένων δεκαετιών, όλες έτοιμες να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία.

«Βιβλία σε διάφορες γλώσσες, βιβλία που φέρουν την υπογραφή του συγγραφέα, οι πρώτες εκδόσεις συγκεκριμένων έργων, όλα έχουν τη δική τους σημασία και αξία», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ναζίμ Χικμέτ Ερκάν, ο οποίος απολαμβάνει, όπως λέει, την εικόνα κάποιου που θα έρθει στο βιβλιοπωλείο του κι ακόμα κι αν δεν αγοράσει κάτι θα πάρει στα χέρια του το βιβλίο, θα το ξεφυλλίσει, θα μυρίσει τις σελίδες του.

Το μοναδικό, άγνωστο βιβλιοπωλείο της Χάλκης-2

Τα Σαββατοκύριακα και τα καλοκαίρια είναι οι περίοδοι που το βιβλιοπωλείο έχει την περισσότερη κίνηση. Τις υπόλοιπες ημέρες, τα πράγματα είναι πιο ήρεμα και ο ιδιοκτήτης του έχει την ευκαιρία να παρατηρεί όλα όσα συμβαίνουν στο νησί. Όπως την ημέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη, ο οποίος, όπως λέει, «είναι πολύ αγαπητός στο νησί».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή