Ενισχύθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ενισχύθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες, πρώτη ημέρα της εβδομάδας, οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής, με τις σινομαερικανικές διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη. Το κλίμα ευνοήθηκε από δηλώσεις του ανώτατου διπλωματικού στελέχους των ΗΠΑ Κελιάν Κόνγουέϊ, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία των δύο μερών ενόψει της προθεσμίας της 1ης Μαρτίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενεργοποιηθούν νέοι δασμοί των ΗΠΑ εις βάρος της Κίνας. Παράλληλα, στην Ουάσιγκτον κορυφαίοι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών συναντώνται για εξεύρεση λύσης και μη επανάληψη του κλεισίματος του δημοσίου τομέα. Επίσης, τις επόμενες έξι εβδομάδες θεωρητικά η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρότι ακόμα δεν υφίσταται οργανωμένο σχέδιο γι’ αυτό.

«Οι αγορές τηρούν στάση αναμονής, μιας και όλοι μας θα θέλαμε να επιλυθεί η διένεξη με την Κίνα και να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας μέρους του αμερικανικού δημοσίου», τονίζει ο Ράντι Φρέντερικ, αντιπρόεδρος του τμήματος συναλλαγών και παραγώγων της Charles Schwab. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο ο δείκτης Dow Jones εμφάνιζε μικρή πτώση της τάξεως του 0,12%, ενώ ο S&P 500 ενισχυόταν 0,07%. Η τιμή της μετοχής της Apple παρουσίασε κέρδη αρχικά, τα οποία κατόπιν απώλεσε με τα στοιχεία έρευνας που έδειξε ότι στην Κίνα το δ΄ τρίμηνο 2018 οι πωλήσεις iPhone ελαττώθηκαν 20%.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με + 0,85%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 με +0,82%, στο Παρίσι ο CAC 40 με άνοδο 1,06%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με 0,99%, στο Μιλάνο FTSE MIB με κέρδη 1,21% και στη Μαδρίτη ο IBEX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,9%. Το πετρέλαιο εξασθένησε χθες λόγω ανησυχιών για τη διεθνή ζήτηση και το Brent στο Λονδίνο είχε χάσει 0,2%, στα 61,97 δολάρια το βαρέλι. To ευρώ ως προς το δολάριο αποδυναμώθηκε 0,4%, στο 1,1276 δολάριο. Στην αγορά ομολόγων,τέλος, οι αποδόσεις των ιταλικών υποχώρησαν χάρη σε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ότι οι εγχώριες τράπεζες απηλλάγησαν από ανεξόφλητα δάνεια 17 δισ. ευρώ. Οι αποδόσεις και των διετών και των πενταετών τίτλων είχαν πτώση άνω των 10 μονάδων βάσης ανά κατηγορία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή