Συμβιβασμός του Ντ. Τραμπ με το Κογκρέσο

Συμβιβασμός του Ντ. Τραμπ με το Κογκρέσο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε χθες ότι δεν θα βάλει νέο «λουκέτο» στις υπηρεσίες του αμερικανικού δημοσίου, δήλωση που προαναγγέλλει το τέλος μιας πολύμηνης διαμάχης και την πιθανότατη υιοθέτηση της συμβιβαστικής πρότασης του Κογκρέσου από τον Λευκό Οίκο το αργότερο έως αύριο.

Αντί των 5,7 δισ. δολαρίων που ζητούσε ο Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, το Κογκρέσο χορηγεί 1,3 δισ. για την κατασκευή φραγμάτων κατά μήκος τμήματος των συνόρων, που δεν ξεπερνά σε μήκος τα 55 χιλιόμετρα. Ο νόμος προβλέπει, επίσης, την αύξηση των κλινών στα κέντρα κράτησης στα σύνορα κατά 5.000.

Η συμβιβαστική πρόταση στην οποία κατέληξαν βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων απέχει ακόμη περισσότερο από τις επιθυμίες του Αμερικανού προέδρου σε σχέση με την πρόταση που ο ίδιος απέρριψε τον Δεκέμβριο. Προκειμένου να πιέσει το Κογκρέσο, ο Τραμπ είχε διακόψει τη χρηματοδότηση μέρους του αμερικανικού δημοσίου επί 35 ημέρες, ελιγμός που αποδείχθηκε πολιτικά ζημιογόνος. Η χρηματοδότηση αποκαταστάθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο λήγει αύριο, ως εκ τούτου αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έρθει σε συμφωνία με το Κογκρέσο, απειλείται νέα περίοδος στέρησης αμοιβών για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι θέλει πάση θυσία να αποφύγει κάτι τέτοιο, οδηγώντας τους παρατηρητές στο συμπέρασμα ότι είναι έτοιμος να βάλει την υπογραφή του στον νόμο. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος υπόσχεται να μεταφέρει κονδύλια «από αλλού, που δεν είναι απαραίτητα» ώστε να χρηματοδοτήσει το τείχος. Ωστόσο, κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών σημείωσαν ότι και η μεταφορά κονδυλίων απαιτεί συναίνεση του Κογκρέσου, άρα ο Τραμπ δεν έχει βρει τη «μαγική» λύση.

Η πρόταση Κρουζ

Στο άθλημα της εξεύρεσης πόρων με αντισυμβατικούς όρους διέπρεψε και ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να χτίσουν το τείχος «με τα 14 δισ. δολάρια του “Ελ Τσάπο"». Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο θρυλείται ότι έχει συγκεντρώσει περιουσία 14 δισ. δολαρίων, ποσόν που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία ως εκτίμηση. Ο Κρουζ έκοψε με το αιχμηρό μαχαίρι των λόγων του το πέπλο μυστικότητας δεκάδων φορολογικών παραδείσων, «είδε» τα 14 δισ. δολάρια να εισέρχονται στα αμερικανικά δημόσια ταμεία και αποφάσισε και πώς θα ξοδευτούν. «Δεκατέσσερα δισ. δολάρια θα βοηθήσουν πολύ να ασφαλιστούν τα νότια σύνορά μας και να εμποδίσουμε την παράνομη ροή ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων», είπε ο γερουσιαστής, πρόταση την οποία ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα».

Η κατάθεση Κόεν

Στο μεταξύ, ο πρώην συνήγορος του Αμερικανού προέδρου, Μάικλ Κόεν, ανακοινώθηκε ότι θα καταθέσει δημοσίως όχι σε μία αλλά σε τρεις διαφορετικές επιτροπές του Κογκρέσου. Ο Κόεν διευκρίνισε ότι δεν θα μιλήσει δημοσίως για το περιεχόμενο των ερευνών του ειδικού ανακριτή Μιούλερ, αλλά θα διηγηθεί «προσωπικές ιστορίες» που τον οδήγησαν να μην μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τον Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή