H «Καπέλα Σιστίνα» των Άνδεων σε μια μικρή πόλη της Βολιβίας (φωτογραφίες)

H «Καπέλα Σιστίνα» των Άνδεων σε μια μικρή πόλη της Βολιβίας (φωτογραφίες)

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα μικρό εκκλησάκι στο χωριό Curahuara de Carangas στην Βολιβία, η επονομαζόμενη «Καπέλα Σιστίνα των Άνδεων» ανακαινίστηκε πρόσφατα και οι εντυπωσιακές εικόνες από το εσωτερικό του έκαναν τον γύρο του κόσμου.

H «Καπέλα Σιστίνα» των Άνδεων σε μια μικρή πόλη της Βολιβίας (φωτογραφίες)-1

Η χριστιανική εκκλησία υπολογίζεται ότι χτίστηκε μεταξύ του 1570 και 1608 από τους ιεραπόστολους και – μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, τον χρόνο και την υγρασία αιώνων – βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης. 

H «Καπέλα Σιστίνα» των Άνδεων σε μια μικρή πόλη της Βολιβίας (φωτογραφίες)-2

Μπροστά σε αυτή την επείγουσα κατάσταση, το Βατικανό ανέλαβε δράση – σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού της Βραζιλίας και την τοπική κυβέρνηση – για να σώσει το ιστορικό αυτό μνημείο. 

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα αποκατάστασης Ronald Teran Nava της ένωσης αρχιτεκτόνων La Paz, η εκκλησία συνδυάζει διαφορετικά στιλ αρχιτεκτονικής και τοιχογραφίας – από την αναγέννηση και το μπαρόκ, μέχρι την τοπική λαογραφία.  

H «Καπέλα Σιστίνα» των Άνδεων σε μια μικρή πόλη της Βολιβίας (φωτογραφίες)-3

Οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν σκηνές από την ζωή του Ιησού και των αποστόλων του. 

Σε έναν περίφημο Μυστικό Δείπνο, ζωγραφισμένο από ντόπιους, ο Ιησούς έχει στο πιάτο μπροστά του ενα ψητό χοιρινό Γουινέας – δημοφιλές φαγητό στις Ανδεις. Μία γάτα κάθεται δίπλα στον Ιούδα και ένας πιστός σκύλος κοιτάζει τον Άγιο Πέτρο.  

H «Καπέλα Σιστίνα» των Άνδεων σε μια μικρή πόλη της Βολιβίας (φωτογραφίες)-4

Από έξω, η εκκλησία δεν μοιάζει καθόλου με το παρεκκλήσι της Σιξτίνης στην πόλη του Βατικανού – οι τραχείς τοίχοι από κόλλα και άχυρο δίνουν την εμφάνιση ενός ταπεινού αγροτικού παρεκκλησίου.

H «Καπέλα Σιστίνα» των Άνδεων σε μια μικρή πόλη της Βολιβίας (φωτογραφίες)-5

 Όμως, ανοίγοντας κάποιος τις πόρτες και μπαίνοντας στο εσωτερικό μαγεύεται από τις μεγαλειώδεις χρωματιστές τοιχογραφίες με τα λαμπερά χρώματα  που καλύπτουν τους τοίχους και την οροφή της εκκλησίας. 

H «Καπέλα Σιστίνα» των Άνδεων σε μια μικρή πόλη της Βολιβίας (φωτογραφίες)-6
H «Καπέλα Σιστίνα» των Άνδεων σε μια μικρή πόλη της Βολιβίας (φωτογραφίες)-7

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή