Οι επιλογές του ΚΚΕ κατά την ψηφοφορία

Οι επιλογές του ΚΚΕ κατά την ψηφοφορία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λίγες ψήφους υπέρ, αρκετά «παρών» και επίσης αρκετά «κατά» το ΚΚΕ, όπως άλλωστε είχε διαφανεί από την προχθεσινή ομιλία του γ.γ. του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Βουλή, τοποθετήθηκε στη χθεσινή ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ειδικότερα, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες, οι βουλευτές του κόμματος ψήφισαν κατά, ενώ καταψήφισαν και την προωθούμενη ρύθμιση για εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας.

Από την Κ.Ο. του ΚΚΕ υπερψηφίστηκαν, μεταξύ άλλων, το άρθρο 86 «περί ευθύνης υπουργών», με δεδομένη πάντως την κριτική ότι και με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν καταργείται πλήρως ο σχετικός νόμος. Υπερψηφίστηκαν, επίσης, το άρθρο 5, παρ. 2, ενάντια στις διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, το άρθρο για τη διασφάλιση της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία», καθώς και για την απαγόρευση επίταξης απεργών, το 24Α για την «προστασία των ζώων» και, τέλος, οι εισηγούμενες ρυθμίσεις για «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία».

Αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», με την επισήμανση ότι δεν προωθείται ο πλήρης διαχωρισμός τους, τον οποίο το κόμμα χαρακτηρίζει «υπερώριμο», ενώ διατηρείται η έννοια της «επικρατούσας θρησκείας».

«Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος και στα άρθρα που αφορούν το εκλογικό σύστημα, καθώς, όπως αναφέρεται σχετικά, δεν ικανοποιείται από τις προτάσεις το πάγιο αίτημα του Περισσού για «απλή και ανόθευτη αναλογική», ενώ δίδεται η δυνατότητα για θεσμοθέτηση μπόνους, με την πρόβλεψη για απόκλιση 10% ψήφων – εδρών.

Με «παρών» τοποθετήθηκαν και στις ρυθμίσεις για δημοψηφίσματα, με το επιχείρημα ότι δεν είναι δεσμευτικά και εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Τέλος, το ΚΚΕ καταψήφισε ή τοποθετήθηκε με «παρών» σε μια σειρά από ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ως πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως την πρόταση για την κοινωνική ασφάλιση με εισαγωγή του όρου της ανταποδοτικότητας και την πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης που πρέπει να εξασφαλίζει το κράτος.

Για τον Περισσό οι προτάσεις αυτές ερμηνεύονται ως «συνταγματοποίηση προβλέψεων των μνημονίων». Μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην κυβερνητική πρόταση για την κοινωνική ασφάλιση, τη χαρακτήρισε «καραμπινάτη νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή