Τριάντα χρόνια από το τέλος της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν (φωτογραφίες)

Τριάντα χρόνια από το τέλος της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν (φωτογραφίες)

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 27 Δεκεμβρίου του 1979 ο σοβιετικός στρατός εισέβαλλε στο Αφγανιστάν για να υποστηρίξει το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Μαρξιστών του Λαού εναντίον των  αντισιασιακών  Μουτζαχεντίν.

Η ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στο Αφγανιστάν χρονολογείται από την εποχή που οι τσάροι της Ρωσίας τον 19ο αιώνα, ανέπτυσσαν επεκτατική πολιτική προς περιοχές του Αφγανιστάν. Οι Σοβιετικοί ηγέτες, φρόντιζαν να διατηρούν την προσπάθεια διείσδυσής τους στη χώρα, στέλνοντας μεγάλες ποσότητες οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας από το 1955 έως το 1978. 

Όταν η μαρξιστική κυβέρνηση του Αφγανιστάν επέβαλλε πρόγραμμα διακυβέρνησης σοβιετικού τύπου, ολαός, γαλουχημένος όπως ήταν με τις παραδόσεις του Ισλάμ δεν καλοδέχθηκε τα νέα διατάγματα που προέβλεπαν αλλαγές στον γάμο και στο οικογενειακό δίκαιο.

Ξέσπασε εμφύλιος. Το κυβερνών κόμμα κινδύνευε να ανατραπεί και η Σοβιετική Ένωση έστειλε στο αφιλόξενο Αφγανιστάν περίπου 30.000 στρατιώτες. 

Τριάντα χρόνια από το τέλος της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν (φωτογραφίες)-1

Σοβιετικοί στρατιώτες κρατούν αιχμαλώτους Μουτζαχεντίν

Η ομάδα των Μουτζαχεντίν από την πλευρά της είχε με το μέρος της την πλειοψηφία των Αφγανών, ειδικά στις επαρχίες, και  υποστηριζόταν από πλήθος δυνάμεων μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και άλλα μουσουλμανικά έθνη.

Υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, η εξέγερση των Μουτζαχεντίν δυνάμωνε και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και τελικά, για τους Σοβιετικούς το Αφγανιστάν εξελίχθηκε τη δεκαετία του 1980 σε σοβιετικό Βιετνάμ λόγω των τεράστιων στρατιωτικών απωλειών.

Τριάντα χρόνια από το τέλος της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν (φωτογραφίες)-2

Σοβιετικά άρματα μάχης στην Καμπούλ

Η εισβολή του Σοβιετικού στρατού συνιστούσε μεν μια αμυντική ενέργεια η οποία αποσκοπούσε στην προστασία της Ε.Σ.Σ.Δ. από ενδεχόμενη επέκταση της Ιρανικής επανάστασης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούσε και επίθεση σε ένα εχθρό της Δύσης, καθώς με αυτήν συγκρούονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Για τη Δύση όμως και ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν ήταν απειλητική, επειδή ερχόταν σε «ανησυχητική γεωγραφική εγγύτητα προς τις πετρελαιοπηγές του Περσικού Κόλπου, σε μια εποχή κατά την οποία οι πετρελαΐκές κρίσεις κατεδείκνυαν την εξάρτηση των δυτικών οικονομιών από το πετρέλαιο της περιοχής».

Τελικά, μετά από εννιάχρονη σύγκρουση, τα σοβιετικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Αφγανιστάν στις  15 Φεβρουαρίου 1989.  

Τριάντα χρόνια από το τέλος της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν (φωτογραφίες)-3

Σοβιετικοί αξιωματικοί και στρατιώτες εγκαταλείπουν τη βάση τους στην Καμπούλ καθώς επιστρέφουν στη Σοβιετική Ένωση

Το τέλος της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν  χαιρετίστηκε τότε ως ένα πολυαναμενόμενο τέλος σε έναν αιματηρό πόλεμο, αλλά σήμερα οι αντιλήψεις του κοινού έχουν αλλάξει και πολλοί Ρώσοι βλέπουν τώρα την σχεδόν δεκαετή εισβολή ως μια αναγκαία και σε μεγάλο βαθμό πετυχημένη προσπάθεια.

Τριάντα χρόνια από το τέλος της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν (φωτογραφίες)-4
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή