Διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο – Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο – Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ, αναμένεται να αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή ομιλία του στην καθιερωμένη ετήσια και για φέτος 55η διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο.

Από το βήμα της σημαντικότερης διεθνούς διάσκεψης για θέματα παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, η οποία και διεξάγεται από τη δεκαετία του '60, ο Έλληνας πρωθυπουργός -σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές- θα υπογραμμίσει «τη σημασία που έχει η ανάδειξη ενός νέου οράματος συνεργασίας, διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων, απέναντι στην λογική της αδράνειας, της εθνικής περιχαράκωσης και του εθνικισμού».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τις ίδιες πηγές, θα αναφερθεί στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην επίλυση του «Μακεδονικού» και την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και σταθερότητας στα Βαλκάνια. Θα σημειώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και θα αναφερθεί στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, καθώς και στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός έφτασε χθες βράδυ στη γερμανική πόλη προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη, στην οποία από χθες συμμετέχουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότεροι από 600 διεθνείς παράγοντες από όλα τα πεδία λήψης αποφάσεων. Μεταξύ αυτών, περίπου 35 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, 50 υπουργοί Εξωτερικών και υπουργοί 'Αμυνας κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ επίσης εκπροσωπούνται στο υψηλότερο επίπεδο διεθνείς οργανισμοί, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτές, ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας.

Eπαφές

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, καθώς και με στελέχη των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, θα έχει συναντήσεις με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών, με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ τιμώνται με το βραβείο «Ewald von Kleist»

Απόψε ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ θα βραβευθούν από κοινού με το βραβείο «Ewald von Kleist» για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πρόκειται για το βραβείο που απονέμει η Διάσκεψη από το 2009 για να τιμήσει «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών». Μεταξύ εκείνων που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν περιλαμβάνονται ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο ΟΑΣΕ, ο πρώην γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ.

Η απονομή θα γίνει σε επίσημο δείπνο, στις 21:00 ώρα Ελλάδας, στην «Κατοικία του Μονάχου», που αποτελεί την έδρα της βαυαρικής κυβέρνησης, παρουσία των περίπου 500 προσκεκλημένων στη Διάσκεψη.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Μόναχο (ώρα Ελλάδας):

11:30: Συνάντηση με ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών

16:00: Ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια

17:00: Συνάντηση με συμπρόεδρο Πρασίνων κα Ανναλένα Μπέρμποκ

18:00: Συνάντηση με πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

21:00: Επίσημο δείπνο κατά το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τιμηθεί από κοινού με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με το βραβείο «Ewald von Kleist».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή