Ζάεφ: Φοβόμασταν με τον Τσίπρα ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα μας καθιστούσε «πολιτικά νεκρούς»

Ζάεφ: Φοβόμασταν με τον Τσίπρα ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα μας καθιστούσε «πολιτικά νεκρούς»

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγάλη τιμή που αποτελεί για τη χώρα του η ένταξη στο ΝΑΤΟ επεσήμανε με συνέντευξή του στους Financial Times ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σημειώνει χαρακτηριστικά στη βρετανική εφημερίδα: «Πλέον έχουμε μια έδρα στο ΝΑΤΟ και πολύ γρήγορα θα έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε. Μία ψήφος για τη Βόρεια Μακεδονία, μία ψήφος για τη Μεγάλη Βρετανία, μία ψήφος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία για τη Γερμανία… θα είμαστε ίσοι εκεί. Είναι μία μεγάλη τιμή για εμάς».

Αναφερόμενος στις ανησυχίες της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο κ. Ζάεφ λέει ότι δεν αναμένει προβλήματα, καθώς δε θεωρεί τη χώρα του απειλή για οποιονδήποτε και ότι αντίθετα επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία με τη Μόσχα.

«Δεν έχουμε αρκετές πέτρες για να επιτεθούμε στη Ρωσία. Δεν περιμένω κάτι να συμβεί κατά τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ γιατί πραγματικά δεν αποτελούμε απειλή για κανέναν», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης ότι πολλοί συμπατριώτες του κ. Ζάεφ τον κατηγόρησαν για υπερβολικές παραχωρήσεις στο θέμα του ονοματολογικού ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός φοβούνταν ότι η συμφωνία θα τους καθιστούσε «πολιτικά νεκρούς». Αλλά σημειώνει ότι η υποστήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών αυξάνεται και ότι οι πολίτες «ακολουθούν ηγέτες που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις».

Αναφέρει μάλιστα σαν παράδειγμα ότι όταν υπογραφόταν η συμφωνία μόνο το 17% του πληθυσμού υποστήριζε τη νέα ονομασία, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 60%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή